Kristdemokraterna: Längre straff för rattfylleri

Straffen för rattfylleri är för låga, skriver företrädare för Kristdemokraterna i sin insändare.
Insändare • Publicerad 25 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristdemokraterna vill införa ett nytt brott, grov trafikbrottslighet, för de som upprepade gånger gör sig skyldiga till allvarliga trafikbrott.
Kristdemokraterna vill införa ett nytt brott, grov trafikbrottslighet, för de som upprepade gånger gör sig skyldiga till allvarliga trafikbrott.Foto: Anna Bredberg

I snart 25 år har nollvisionen styrt svenskt trafiksäkerhetsarbete. Ändå har drygt 9 000 personer omkommit i trafiken sedan den infördes. En stor skuld för detta har de som bryter mot trafikregel genom olovliga körningar, vårdslöshet i trafik och inte minst rattfyllerister och drograttfyllerister.

”Dessutom vill vi införa ett nytt brott, grov trafikbrottslighet, med straff på mellan sex månaders fängelse och fem års fängelse.”

Varje dag ska cirka 14 000 personer köra rattfulla. Ett av skälen till att detta kan fortgå är för att straffen för rattfylleri är mycket låga i Sverige. Genomsnittstraffet för rattfylleri, grovt rattfylleri, olovlig körning och rattfylleri under påverkan av narkotika är endast en (1) månads fängelse. Det är orimligt, inte minst som många av dessa brott begås tillsammans och av samma gärningsmän. Vanligast är fortfarande att fängelse inte döms ut, utan att böter, villkorliga domar och skyddstillsyn döms ut.

Det är helt orimligt. En bil som framförs av en narkotika- eller alkoholpåverkad person är en dödsmaskin. Kristdemokraterna anser inte att man ska komma undan med böter för upprepad rattfylla. Men det gör man idag. Straffen för rattfylleri och grov olovlig körning ska höjas till ett års fängelse och till tre års fängelse för grovt rattfylleri. Dessutom vill vi införa ett nytt brott, grov trafikbrottslighet, med straff på mellan sex månaders fängelse och fem års fängelse. Det ska träffa den som genom upprepade förseelser visar sig särskilt hänsynslös i trafiken och om gärningarna varit ägnade att utgöra en allvarlig fara för trafiksäkerheten. Polisen ska också kunna genomföra sållningsprov för narkotika, precis som utandningsprov för alkohol. Så gör vi gatorna säkrare för alla.

Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson

Ingemar Kihlström, riksdagsledamot Sjuhärad

Kristdemokraterna