Annons

Kontantupproret: Tvinga inte in äldre i en digital bankvärld

Den lavinartade ökningen av bedrägerier mot äldre är oacceptabel. Det hjälper inte med upplysning och informationskampanjer, sådant har vi hört till leda. Problemet är att äldre tvingas in i en digital värld mot sin vilja, skriver Björn Eriksson, Kontantupproret.
Debatt • Publicerad 22 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bedrägerierna mot äldre ökar. Tvinga inte in äldre i en digital värld, skriver Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret.
Bedrägerierna mot äldre ökar. Tvinga inte in äldre i en digital värld, skriver Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret.Foto: Henrik Montgomery/TT

Antalet bedrägerier skjuter i höjden. Om det var möjligt för äldre att istället använda kontanter skulle dessa brott minska.

Enligt TV4 har det på två år skett mer än en fördubbling av bedrägeribrott mot äldre. Polisen säger att de inte hinner med att utreda alla anmälningar. Brotten går oftast till så att bedragarna ringer upp och får offret att lämna ut uppgifter som sedan används till att länsa kontot. Hundratals miljoner hamnar på detta sätt hos kriminella.

Annons

Dessa brott är vedervärdiga och de utnyttjar många äldre människors välvillighet. Förr var banken en institution som stod för pålitlighet och ansvar. När någon från banken ringde fanns inget skäl att ifrågasätta detta. Det är den värld våra äldre växte upp i.

”Med kontanter kan en äldre person ta ut så mycket pengar som behövs och sköta sina inköp och betalningar.”

Den tiden är nu förbi. Istället är det vi kunder som utför det mesta av bankarbetet. Via digitala verktyg hanterar vi konton och betalningar och banken har knappt några pengar längre, vilket kan tyckas märkligt. Endast hos de fristående sparbankerna går det numera att sätta in och ta ut kontanter över disk.

Med kontanter kan en äldre person ta ut så mycket pengar som behövs och sköta sina inköp och betalningar. Det finns ingen anledning att flytta pengarna digitalt eller att använda sig av appar. Om det inte finns något bank-id kan den äldre inte bli av med inloggningsuppgifterna. Om det inte finns någon bankdosa kan bedragarna inte lura till sig koden.

Kontanter kan förvisso stjälas – så är det. Men frågan är vad som är värst, att tjuven tar ett antal hundra- eller tusenlappar eller att en bedragare tömmer hela kontot?

Det har blivit allt svårare att använda kontanter i dag. Klädbutiker, caféer och restauranger tar inte emot kontant betalning. Detsamma gäller många vårdcentraler, som trots att de enligt lag är skyldiga att ta emot kontanter ändå vägrar. Äldre människor pressas därför till att använda digitala verktyg, fastän de helst skulle vilja slippa.

Den lavinartade ökningen av bedrägerier mot äldre är oacceptabel. Det hjälper inte med upplysning och informationskampanjer, sådant har vi hört till leda. Problemet är att äldre tvingas in i en digital värld mot sin vilja. De känner en osäkerhet inför tekniken och det är något som bedragarna utnyttjar.

Våra äldre måste få använda kontanter. Bankerna borde åter börja hantera kontanter och butikerna sluta med ”kontantfritt”. Så kan vi få ner mängden bedrägerier och de äldre och deras anhöriga slipper oroa sig för att pengarna plötsligt en dag är förvunna.

Björn Eriksson,

ordförande, Kontantupproret

Annons
Annons
Annons
Annons