Annons

Kommunens anställda måste kunna försvara sig

Det finns fler riskgrupper inom vår personal i kommunen, skriver Moderaterna.
Insändare • Publicerad 26 september 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är självklart att man skall kunna gå till arbetet och känna inte bara glädje, utan också trygghet, skriver moderater i Ulricehamn.
Det är självklart att man skall kunna gå till arbetet och känna inte bara glädje, utan också trygghet, skriver moderater i Ulricehamn.Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Allt oftare kan vi ta del av hur personal i olika yrkeskategorier utsätt för våld och hot i tjänsten. Senast var det personal på ett gruppboende som blev utsatt för ett strypgrepp. Det finns fler riskgrupper inom vår personal i kommunen som till exempel socialtjänsten, städpersonal, hemtjänst och lärare med mera.

”På det sättet så kan vi ge vår personal rätt verktyg.”

Vi moderater anser att det är självklart att man skall kunna gå till arbetet och känna inte bara glädje, utan också trygghet. Vi måste börja arbeta hårdare med att säkra upp arbetsmiljön för våra anställda. På flera områden kan man göra det genom nationell lagstiftning och hårdare straff. En annan del är att vi ser till att det finns ordningsvakter.

Annons

Det löser dock inte allt. För att stärka den personliga tryggheten vill vi genomföra på bred front en möjlighet för vår personal att gå utbildning i ”självförsvar och taktisk kommunikation”.

På det sättet så kan vi ge vår personal rätt verktyg för att främst kunna förebygga att de utsätts för övergrepp och även få relevant utbildning i att frigöra sig ifrån fasthållning, parering av sparkar och slag samt hur de skall ta sig till ett säkert läge.

Wiktor Öberg (M), oppositionsråd

Sebastian Gustavsson (M), biträdande oppositionsråd

Annons
Annons
Annons
Annons