GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klimatalliansen: Inför klimatskatt på kött

Linda Lindström, riksdagskandidat för Klimatalliansen, föreslår en rejäl klimatskatt på kött med hänvisning till klimatkrisen.
Insändare • Publicerad 3 september 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Klimatalliansen vill halvera Sveriges köttkonsumtion till 2030.
Klimatalliansen vill halvera Sveriges köttkonsumtion till 2030.Foto: Martina Holmberg / TT

Inget politiskt parti vill få ned köttkonsumtionen - trots att vi vet hur enormt skadligt kött är för klimatet

Det riksdagsparti som anses vara mest klimatvänligt föreslår i dag en halverad moms på kött och övrig mat. Det är katastrofalt för klimatet i en tid då EUs konsumtion av kol beräknas öka med sju procent till följd av kriget i Ukraina. Dessutom har stora delar av Europa plågats av svår torka. Klimatalliansen däremot, vill se en rejäl klimatskatt på kött.

Klimatalliansen vill även sänka momsen på klimatsmart frukt, grönsaker, spannmål och baljväxter. Intäkterna från klimatskatten på kött ska återföras till svenska jordbrukare som kompensation för återställande av våtmarker och till stöd för växtbaserad matproduktion. Sveriges livsmedelspolitik måste ligga linje med Parisavtalet och därför vill Klimatalliansen också sätta mål om att halvera köttkonsumtionen till 2030.

Enligt mat-klimat-listan från SLU så orsakar nötkött 40 gånger mer växthusgaser än bönor. Klimatkrisen är akut och då är det inte lämpligt att sänka momsen på kött. Jag röstar på Klimatalliansen för att partiet tar utsläppen från livsmedelssektorn på allvar. Det tycker jag att du också ska göra.

Linda Lindström,

riksdagskandidat Klimatalliansen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.