Annons

Jobbonärer är en guldgruva för arbetsgivarna

Jobbonärer, att varva livet som pensionär med arbete, är en tillgång för Västra Götalands arbetsgivare, skriver företrädare för en rad organisationer och företag med pensionsfokus.
insändare • Publicerad 11 november 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utgå inte från att anställda vill börja ta ut sin pension bara för att de närmar sig en viss ålder, skriver undertecknarna.
Utgå inte från att anställda vill börja ta ut sin pension bara för att de närmar sig en viss ålder, skriver undertecknarna.Foto: Pontus Lundahl/TT

Arbetsgivare, räkna inte ut de som närmar sig pension. Det finns mycket att vinna på att behålla de seniora medarbetarna. Förutom att de är en tillgång för arbetsgivarna, kan ett förlängt och hållbart arbetsliv ge högre pension. I Västra Götaland arbetar en fjärdedel av alla 70-åringar. Många kombinerar jobb och pension och blir så kallade jobbonärer.

Den 27 september uppmärksammades Tjänstepensionens dag. Vi vill då passa på att uppmana Västra Götalands arbetsgivare att inte utgå ifrån att anställda vill börja ta ut sin pension bara för att de närmar sig en viss ålder.

Annons

Enligt en undersökning från Göteborgs universitet är den starkaste drivkraften till fortsatt arbete att jobbet känns meningsfullt. Många hade gärna fortsatt arbeta om rätt förutsättningar funnits. Här ligger en framtida möjlighet för arbetsgivarna i Västra Götaland.

”En tydlig trend är att allt fler väljer att arbeta helt eller delvis istället för att bli pensionärer på heltid.”

Förutom att de seniora medarbetarnas kompetens är en guldgruva för arbetsgivarna, ger något eller några års extra arbete dessutom en rejäl effekt i plånboken. Ett års extra arbete efter 66 år ger för de flesta mellan 1 600 och 2 200 kronor mer i total pension före skatt, varje månad hela livet ut. Hur länge och i vilken omfattning tjänstepension betalas in varierar, men alla arbetsgivare har möjlighet att erbjuda fortsatta inbetalningar till tjänstepension.

Vi inser att alla inte kan eller har möjlighet att jobba vidare. Kroppen kan vara utsliten eller så slår dörren till arbetsmarknaden igen för många över 60 år. Men det finns mycket att vinna på att arbetsgivarna har en dialog med äldre medarbetare och inte förutsätter att alla vill sluta jobba vid samma ålder.

En tydlig trend är att allt fler väljer att arbeta helt eller delvis istället för att bli pensionärer på heltid. I Västra Götaland arbetar en fjärdedel av alla 70-åringar. De blandar lön med pension och för många är det en bra lösning. Vi är övertygade om att trenden med allt fler jobbonärer kommer att fortsätta. Arbetsgivare får behålla kompetenta och motiverade medarbetare som i sin tur kan planera och stärka sin framtida ekonomi som pensionär.

Staffan Ström, pensionsekonom, Alecta Marie Litezings, Chef Kund och Affär, AMF Niklas Hjert, vd, Avtalat Shoka Åhrman, sparekonom, SPP och Storebrand Johan Ljungqvist, kommunikationsdirektör, Afa Försäkring Tomas Carlsson, pensionsexpert, Collectum Charlotta Carlberg, vd Folksam Tjänstepension Katrin Röcklinger, chef affärsområde Liv, Folksam Christoffer Jönsson, vd Folksam LO Pension Thomas Billberger, pensionsspecialist, Fora Tobias Lindhe, vd, Handelsbanken Liv

Camilla Larsson, vd på KPA Pension

Trifa Chireh, pensionsekonom, Länsförsäkringar

Dan Adolphson Björck, pensionsekonom, minPension

Sara Lindberg, vd, Movestic

Cecilia Curtelius Larsson, pensions- och försäkringsexpert, OFR

Annons

Anders Nilsson, affärschef, Pensionsvalet

Dan Wallberg, pensionsexpert, PTK

Mattias Munter, pensionsekonom, Skandia

Christina Lindh, kommunikationsstrateg Statens tjänstepensionsverk

Monica Zettervall, pensionsexpert, Pensionsmyndigheten

Jonas Jonsson, vd, PRI

Camilla Frankelius, förhandlingschef, Sveriges Ingenjörer

Annons
Annons
Annons
Annons