Jan Ericson slår in öppna dörrar om gängkriminella

Att avfärda Lena Matthijs som ”osaklig och någon som uppenbarligen inte behärskar lagstiftning eller juridik” kan nog inte ens Jan Ericson göra, skriver Bengt-Olof Foss.
Insändare • Publicerad 1 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jan Ericsons och Moderaternas förslag kring gängkriminaliteten imponerar inte, anser Bengt-Olof Foss .
Jan Ericsons och Moderaternas förslag kring gängkriminaliteten imponerar inte, anser Bengt-Olof Foss .Foto: Petter Trens

Efter att ha läst Jan Ericson debattartikel i UT den 22/9 är det befriande att få ta del av Lena Matthias tankar och åsikter kring gängkriminalitet med mera. Lena Matthijs, känd Ulricehamnsprofil och ytterst kompetent och erfaren polis och lärare vid Polishögskolan i Borås, delar med sig av sina tankar.

Jan Ericson, riksdagsman för Moderaterna, undertecknar sin artikel med ”jur kand” och hoppas att hans åsikter skall på så sätt skall få ökad tyngd. Jag kan inte se någon annan förklaring. Men innehållet imponerar inte.

”I vissa förslag finns betydligt större svårigheter än Jan Ericson och hans parti vill ge sken av.”

I jämförelse med den kunskap som Lena Matthijs ger prov på tycks inte Jan Ericson ha varit någon speciellt uppmärksam student. På flertalet av de punkter som M presenterade nyligen i kampen mot den organiserade brottsligheten finns i gällande lagstiftning utrymme för att vidta dessa åtgärder. I vissa förslag finns betydligt större svårigheter än Jan Ericson och hans parti vill ge sken av. Grundlagsändringar, internationella avtal med mera.

Och att avfärda Lena Matthijs som ”osaklig och någon som uppenbarligen inte behärskar lagstiftning eller juridik” kan nog inte ens Jan Ericson med sin jur kand göra.

Bengt-Olof Foss