Annons

Jag önskar kritisk granskning i UT

Det känns mer som om tidningen styrs av viljan att inte förarga någon i kommunen än att stå upp för kommuninnevånarnas bästa, skriver Josse.
Insändare • Publicerad 25 februari 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det finns en mängd frågeställningar som jag som kommuninnevånare gärna skulle vilja få lite mer insikt i och vem, om inte vår lokala tidning, skall stå för detta, skriver insändren.
Det finns en mängd frågeställningar som jag som kommuninnevånare gärna skulle vilja få lite mer insikt i och vem, om inte vår lokala tidning, skall stå för detta, skriver insändren.Foto: Pernilla Rudenwall

UT är en tidning fylld av harmlösa reportage och referat, enligt min upplevelse, utan att ta ställning eller ifrågasätta speciellt mycket. I lilla idylliska Ulricehamn kan våra makthavare och tjänstemän leva ett lugnt och behagligt liv utan risk för kritisk granskning.

Det finns en mängd frågeställningar som jag som kommuninnevånare gärna skulle vilja få lite mer insikt i och vem, om inte vår lokala tidning, skall stå för detta?

”Det finns oändligt mycket att belysa och tyvärr känns UT väldigt tandlös.”
Annons

Om jag får vara lite elak känns det mer som om tidningen styrs av viljan att inte förarga någon i kommunen än att stå upp för kommuninnevånarnas bästa. Bara några exempel: hanteringen av köpet av Brunnsnäs, vaccineringen av covid-19 där Ulricehamn liksom många andra kommuner låter vissa chefer gå före mer prioriterade grupper, hanteringen av antalet högstadieskolor i kommunen, där den styrande minoriteten hävdar att det är viktigt att lyssna på medborgarna och tar djupt intryck av en minoritetsgrupp i Timmele – alla andra medborgares synpunkter då och de opartiska utredningar som gjorts?

Minoriteten anpassning till SD för att driva igenom skolfrågor, som borde vara självklara att säkra en bred majoritet för. En annan fråga som jag också tror intresserar många är kommunens prioriteringar av föreningsstöd/bidrag. Det skulle vara intressant med en transparent genomgång.

Det finns oändligt mycket att belysa och tyvärr känns UT väldigt tandlös, vilket jag hoppas är av övergående natur. I nuläget upplever jag att den rollen till vissa delar sköts av en mycket rakryggad politiker, Klas Redin (S), som utan fokus på makt eller egen vinning står upp för innevånarnas bästa och vågar ifrågasätta, här finns många uppslag för UT att jobba vidare på.

Josse

Svar direkt: Det överraskar något att signaturen Josse upplever att UT inte ifrågasätter. Det hör till en lokaltidnings vardag att ta emot både ris och ros för sina publiceringar, och det är inte ovanligt att någon – exempelvis den som har blivit omskriven – anser att en artikel innehåller för hård kritik.

Tvärtom mot vad insändarskribenten hävdar har UT ställt frågor kring de vaccinerade cheferna på ett kommunalt äldreboende. Tidningen skriver även om turerna i högstadiefrågan och köpet av Brunnsnäs. Ytterligare aktuella lästips är artiklar kring projektet Heltid som norm, rekryteringen av ny förskolechef och uppståndelsen kring Lager 157:s modeller.

Nyhetsreportrarnas uppgift är inte att ta ställning i lokala frågor. Däremot bör de precis som Josse skriver ifrågasätta makthavare och tjänstemän. Efter återkommande kontakter med just makthavare och tjänstemän är min uppfattning att dessa inte saknar kritisk granskning.

Men vi vill alltid bli bättre! Som jag berättade i min senaste lördagskrönika (UT 20/2) kommer Ulricehamns Tidning att få ta del av en redaktionell förstärkning som kan underlätta bland annat granskningar och fördjupningar. Vi tar tacksamt emot tips på vad vi borde titta närmare på.

Kajsa Kettil, chefredaktör och ansvarig utgivare

Annons
Annons
Annons
Annons