Annons

Insändare: Politisk sandlåda utan hink och spade

Nya Ulricehamn är till skillnad från övriga lokala partier en kraft som bygger sitt politiska ramverk utifrån vår egen kommuns behov och utmaningar, samtidigt som vi vill ge medborgarna tydlig insyn i de politiska beslut som fattas. Därför ser vi med ökad oro på de förändringar den styrande majoriteten (S, C och L) föreslagit i de ”nya riktlinjerna för kommunens beredningsarbete”.
Publicerad 16 augusti 2018
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nya Ulricehamn är oroade över förslaget att ändra arbetssättet för fullmäktigeberedningar. (arkivfoto)
Nya Ulricehamn är oroade över förslaget att ändra arbetssättet för fullmäktigeberedningar. (arkivfoto)Foto: Christer Seldevall

Med uppenbar hänsyn till förestående val tillmötesgick majoriteten under sommaren Moderaternas önskan om återremiss i ärendet, detta genom att föreslå en ny demokratiutredning, trots att de själva vid samma tidpunkt ansåg förslaget komplett och färdigutrett. Ett nytt extrainkallat gruppledarmöte arrangerades, varvid Moderaterna och Kristdemokraterna väljer att omgående lämna mötet på grund av tekniska formaliteter, något som visar på bristande respekt mot övriga partirepresentanter som förberett och infunnit sig (undantaget SD som ej närvarade).

Nya Ulricehamn kan bara beklaga att såväl majoritet som vissa oppositionspartier väljer att ägna sig åt politisk sandlådelek istället för att fokusera på viktiga demokratifrågor. Därför vill vi tydliggöra vår hållning i ett par av de formuleringar majoriteten (S, C & L) nu önskar få igenom.

Annons

Nya Ulricehamn ser med djup oro på förslaget att ändra arbetssätt för fullmäktige-beredningar. Sedan 2011 har kommunen haft fullmäktigeberedningar som även formulerat strategier, ett arbete som enligt tidigare riktlinjer skulle tydliggöra och bredda fullmäktiges arbete. Nu vill man göra en helomvändning och frånta beredningarna möjligheten att arbeta strategiskt och istället låta denna fördjupande insiktsprocess helt tillfalla tjänstemannanivå. Kvar för politikerna blir att hålla medborgardialog, visserligen viktigt i beredningsarbetet, men långt ifrån tillräckligt om de politiskt folkvalda skall kunna fördjupa sig i sakfrågan.

Nya Ulricehamn erkänner att dagens beredningsarbete har brister och kan förbättras, men problemen ligger inte i hur fullmäktigeberedningarna arbetat, ej heller formulerat sina slutsatser. Problematiken är snarare på vilket sätt slutrapporterna mottagits av den styrande majoriteten och vilket erkännande/genomslag rapporterna fått i kommunens verksamheter. Ett väl fungerande beredningsarbete är ett väl motiverat arbete, friställt från ideologiska meningsskiljaktigheter, och där målet är att hitta gränsöverskridande och gemensamma strategier för kommunen i specifik fråga. Detta arbete bör även i framtiden involvera de folkvalda politikerna, då inte bara genom medborgardialog, utan även i arbetet med att formulera de strategiska riktlinjerna.

Nya Ulricehamn finner det olämpligt med förslag som inskränker små partiers möjlighet att delta i den så kallade val- och arvodesberedningen. Den styrande majoriteten vill att val av ledamöter skall ske proportionellt utifrån ett kommande valresultat, vilket i sak kan anses rimligt men som samtidigt riskerar utmynna i att flertalet mindre partier inte tillåts delta i denna viktiga beredning. Val- och arvodes-beredningen har bland annat till uppgift att ta fram förslag till fullmäktige i valärenden, men även bestämma de arvoden våra lokala politiker får i ersättning. Vi anser alla invalda partier i kommunfullmäktige skall representeras i denna beredning och att partierna istället tilldelas olika rösträtt vid omröstningar, en rösträtt som står i relation till valresultatet. Det skapar öppenhet i det politiska arbetet.

Nämnda punkter speglar tydligt hur den politiska arbetsordningen stegvis förändras i kommunen. Folkvaldas möjlighet till fördjupning i sakfrågor reduceras kraftigt samtidigt som insynen i viktiga beredningar minskas, förändringar som riskerar drabba mångfalden i den lokala politiken och vidga klyftan mellan medborgare och politiker. NU vill motverka en sådan utveckling och istället värna än större öppenhet och transparens i det politiska arbetet, en väg vi tror främjar fortsatt god utveckling i kommunen. Vi tycker det är dags med förändring och den förändringen vill vi göra tillsammans med dig!

Tobias Torsborn

Nya Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons