Ingen trygghet om inte larmet fungerar för de äldre
Hur kan kommunen upphandla ett trygghetslarm som inte fungerar på en hel dag?
Den 23 mars 2023 nåddes jag av uppgiften att det inte gick att larma via kommunens trygghetslarm.
Att kommunen ringer och frågar de äldre hur de mår är ju bra. Men att en person som har ett trygghetslarm får ett telefonnummer att ringa hjälper föga om man inte når telefonen eller inte ser vilka knappar man ska trycka på?
Trygghetslarmen är ju till för att äldre och funktionsnedsatta ska kunna bo i eget boende och inte bo på en institution.
”Vilken nytta har en äldre som trillat i hemmet av att få veta att man har ett telefonnummer att ringa om man inte kommer åt telefonen?”
Att personer sänds hem från sjukhuset efter exempelvis en hjärnblödning eller benbrott bygger på att eftervården fungerar. Slås trygghetslarmet ut, var finns tryggheten då?
Att trygghetslarmet inte fungerar en kortare stund (5-10 minuter) går att leva med. Det som hänt nu är en av många driftstörningar och den värsta hittills.
Trygghetslarmet för äldre är som SOS alarm (112) för oss som är i arbetslivet, vi har inget behov innan det händer en olycka. Då ska 112 fungera.
• Spelar kommunen-regionen med de äldres trygghet?
• Är det inte viktigt med säkerhet och trygghet för äldre?
• Hur kan kommunen upphandla trygghetslarm som inte har någon reservfunktion utan kan sluta fungera i dygn?
• Vad har de ansvariga för svar?
• Vilken nytta har en äldre som trillat i hemmet av att få veta att man har ett telefonnummer att ringa om man inte kommer åt telefonen?
Kjell Johansson
Ordförande, PRO Distriktet Södra Älvsborg