Annons

Hur länge ska kulturen i Ulricehamn stryka på foten?

Vi som personal på kulturen i Ulricehamn känner att vår tid, vårt engagemang och våra arbetsinsatser inte är värda någonting. De uppdrag som vi har enligt lag att utföra går inte att utföra i nuvarande lokaler, påpekar skribenterna.
Insändare • Publicerad 11 september 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att i detta skede stoppa det nya biblioteket kommer innebära att kommuninvånarna får vänta många år innan ett nytt bibliotek står på plats, konstaterar insändaren.
Att i detta skede stoppa det nya biblioteket kommer innebära att kommuninvånarna får vänta många år innan ett nytt bibliotek står på plats, konstaterar insändaren.Foto: Christine Olsson/TT

Vi har varit med om att planera och inreda ett nytt bibliotek. Vi vet hur inredningen ska se ut, allt ifrån färgen på stolarna, vilka tidningsställ vi ska ha till att den konstnärliga utsmyckningen är upphandlad. Ulricehamn kommer få ett fantastiskt bibliotek med plats för föreställningar, studieplatser och konstutställningar.

Det här har vi arbetat med i flera år. Oron att projektet åter igen skjuts upp får luften att gå ur oss. Detta är tyvärr inte första gången. Det har planerats flera bibliotek genom alla dessa år. Planer som skjutits i sank. Hur mycket pengar ska kastas i sjön?

Annons

Vi som personal på kulturen i Ulricehamn känner att vår tid, vårt engagemang och våra arbetsinsatser inte är värda någonting. De uppdrag som vi har enligt lag att utföra går inte att utföra i nuvarande lokaler.

”Det är inte ovanligt att vi fått sätta ut hinkar för att fånga upp läckage från taket.”

I våra nuvarande lokaler finns det utrymmen där det inte är lämpligt att gå in på grund av läckor. Personal har utvecklat allergier och astmatiska symtom. Inte bara den fysiska arbetsmiljön är undermålig, utan även vårt psykiska mående påverkas starkt av all väntan och grusade förhoppningar.

Det material vi kunnat rädda från läckor har vi fått flytta till femte våningen i nämndhuset, dit går en hiss som inte går att lita på eftersom den stannar med jämna mellanrum.

Lokalens brister påverkar inte bara oss som personalgrupp, utan även våra besökare då ventilationen med jämna mellanrum går sönder. På sommaren är det inte ovanligt att det är uppemot 30 grader i lokalen. Mattan i bibliotekslokalen släpper från golvet, vilket utgör en snubbelrisk och det är inte ovanligt att vi fått sätta ut hinkar för att fånga upp läckage från taket.

Nu behöver vi er läsare och besökare som vill ha ett rikt kulturliv i Ulricehamn. Att i detta skede stoppa det nya biblioteket kommer innebära att kommuninvånarna får vänta många år innan ett nytt bibliotek står på plats. Vi har lagt ner mycket tid och engagemang i det nya biblioteket för att Ulricehamns kommun ska få ett fantastiskt bibliotek med ett stort kulturutbud.

Fackförbunden DIK, Vision, bibliotekspersonal, kulturstrateg, kultursekretrare

Annons
Annons
Annons
Annons