Annons

Har vi tid att tjafsa om miljön nu?

Rune Jakobsson kommenterar samtidens diskussion om miljön på jorden.
insändare • Publicerad 1 april 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Frågan är om vi har mer tid på oss att fatta kloka beslut, eller ska vi börja se mänsklighetens roll i jordens miljö på allvar? skriver Rune Jakobsson.
Frågan är om vi har mer tid på oss att fatta kloka beslut, eller ska vi börja se mänsklighetens roll i jordens miljö på allvar? skriver Rune Jakobsson.Foto: TT

Vi har under de senaste 25 åren hört om att vi måste ändra vår syn på hållbar miljö och hela tiden har det talats om att vi har några år på oss. Så snart det blir tal om att vi ska ändra våra levnadsvanor vill folket leva kvar i invanda banor, vilket utnyttjas av marknadskrafter och politiker. När ska vi fatta att tåget redan gått och vi står på perrongen och ser på och väntar på vad som ska hända utan att veta om något mer tåg kommer? Det berör inte mig för jag är så gammal, säger många.

Att det är vad var och en av oss gör som ger helheten, det är för många svårt att förstå. Alla tycks istället skylla på att det lilla jag gör är ju så lite, det är ju vad de andra åtta miljarder människor gör som gäller. Vad betyder det vad Sverige gör har man ju hört till leda nu, när det är lättare att skylla på andra.

”Och frågan är om vi har mer tid på oss att fatta kloka beslut, eller ska vi börja se mänsklighetens roll i jordens miljö på allvar?”
Annons

Nu tror de styrande att man både kan producera mer energi utan tal om vad den används till, och samtidigt förbättra miljön på jorden. Är det någon stor mening med att tillverka sopor? Ger arbetstillfällen anser vissa. Om vi ska producera arbetstillfällen kanske vi kan göra det på bättre sätt, även om vi inte är vana vid det. Och frågan är om vi har mer tid på oss att fatta kloka beslut, eller ska vi börja se mänsklighetens roll i jordens miljö på allvar?

Rune Jakobsson

Annons
Annons
Annons
Annons