Annons

Gustav Örn: Placera biblioteket vid sjön

Placera stadsbiblioteket vid området runt nuvarande reningsverket, föreslår Gustav Örn i sin insändare.
insändare • Publicerad 21 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vänd blicken mot området kring reningsverket och norr om detta! Här finns utrymme att imorgon sätta spaden i jorden, skriver Gustav Örn.
Vänd blicken mot området kring reningsverket och norr om detta! Här finns utrymme att imorgon sätta spaden i jorden, skriver Gustav Örn.Foto: Christer Seldevall

Sjönära, centralt, luftigt och attraktivt är ledord man bör ha med sig vid placeringen av ett nytt stadsbibliotek. En byggnad som för övrigt skulle kunna innehålla mer än böcker och tidningar. En byggnad som blir ett nytt offentligt vardagsrum för Ulricehamn.

Det blir inget nytt stadsbibliotek vid ICA-tornet. Frågan verkar kräva omtag. När det kommer till ett nytt stadsbibliotek har debatten mest handlat om den fysiska placeringen av byggnaden och inte så mycket om innehållet, vilket givetvis kan diskuteras.

Annons

Om man nu först ska hålla sig till frågan om den fysiska placeringen känns den ganska enkel. Placeringen måste naturligtvis vara sjönära för att knyta an vår stads största tillgång – Åsunden. Den måste naturligtvis vara centrumnära för att bidra till att skapa attraktivitet i stadskärnan. Den måste vara lättillgänglig med gott om utrymme för flöden och parkeringar. Den bör upplevas luftig.

”I närheten pågår dessutom omfattande privata investeringar som gör vår stad allt mer intressant.”

Vänd blicken mot området kring reningsverket och norr om detta! Här finns utrymme att imorgon sätta spaden i jorden. Tänk Halmstad stadsbibliotek! Utnyttja sjön!

Området är centralt, sjönära och attraktivt. I närheten pågår dessutom omfattande privata investeringar som gör vår stad allt mer intressant. Skapa här ett nytt stadsbibliotek som ett offentligt vardagsrum med en iögonfallande byggnation. Detaljplanen säger parkering, men att justera detaljplaner verkar vara en enkel manöver.

När man sedan pratar innehåll i ett nytt så kallat stadsbibliotek bör det innehålla de delar som idag saknas Ulricehamn; ett värdigt bibliotek, plats för konst och plats för vår historia.

Gustav Örn

Annons
Annons
Annons
Annons