GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Göran Tjäder: Kulturen har saknats helt i den lokala valrörelsen

Göran Tjäder saknar en debatt kring den lokala kulturen i valrörelsen och exemplifierar med byggandet av det nya biblioteket.
Insändare • Publicerad 10 september 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Göran Tjäder saknar kulturen i den lokala valrörelsen.
Göran Tjäder saknar kulturen i den lokala valrörelsen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Rikspolitikens valdebatter är inte till så liten del retrospektiv. Regeringen anklagas för grava försummelser under åtta år och denna vill gärna peka på misstag som gjordes under perioden innan.

Detta har våra lokala politiker i stort sett sluppit och är nog åtminstone på en punkt tacksam över detta. Nu timmarna innan jag går till valurnan kommer jag inte undan funderingen över var kulturen tog vägen i den lokala valrörelsen.

Jag har kollat igenom de nio lokala partiernas valmaterial. I vissa finns överhuvud-taget ordet kultur inte med. I ingen av alla foldrar lyfts kulturens betydelse i samhället fram.

Kanske inte svårt att förstå – den stora frågan är varför alla som ser kulturen som en samhällsbärande kraft – bland annat jag – låtit våra ansvariga komma undan räfst- och rättarting med anledning av det totala haveri vi upplevt och upplever vad gäller byggandet av ett nytt bibliotek.

För gemene man utan djupare insyn är det svårt att fördela skuldbördan mellan oengagerade politiker och valhänta tjänstemän. Jag har dock svårt att bortse från tanken att en kraftfullare politisk ledning borde ha satt ned fötterna och sett till att det ”blev verkstad”.

Var står frågan just nu? Varför ingen information? Nu går en mängd rykten – något säger att vi kan få vänta ända fram till 2027 innan vi kan låna vår första bok i den nya anläggningen.

”Det handlar om ett jättelikt svek mot kommunens innevånare, men kanske ändå mer mot bibliotekspersonalen som lojalt gör ett fantastiskt jobb.”

Det handlar om ett jättelikt svek mot kommunens innevånare, men kanske ändå mer mot bibliotekspersonalen som lojalt gör ett fantastiskt jobb. Hade en arbetsgivare på den privata sidan behandlat sin personal med liknande svikna löften hade denna stämplat ut och gått hem.

De partier som nu leder kommunen, Centern och NU, uttalar i sina broschyrer samstämt ambitionen att bli ” Sjuhäradsbygdens mest attraktiva offentliga arbetsgivare”. Bygg nulägesanalysen på bibliotekspersonalens inställning så kan framtida utvärderingar sannolikt bara peka uppåt.

Tänk tanken att idrotten, som jag tycker är en lika viktig kulturyttring, behandlats på detta sätt. Uppror är nog ett klent ord.

Förre stadsarkitekten, Jonas Yngström, berättar att frågan kring ett nytt bibliotek fanns på agendan redan förra århundrandet, vilket knappast stärker förtroendet för den lokala politiska processen.

I problematiken ryms kanske/troligen ett feltänk från början. Tanken att sammanfläta en kulturinstitution som ett bibliotek med en dagligvaruhandel var/är nog inte så genial.

Det hjälper nog inte att be våra makthavare och tjänstemän att ta sig i kragen och lösa de gordiska knutar som låser frågan. Därför håller jag med den växande allmänhet som menar att man bör tänka om. Det finns kreativa idéer om hur och var ett nytt bibliotek kan byggas.

Göran Tjäder

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.