Annons

Gör om EPA-huset till nytt bibliotek

Ut med UT med grannar och in med ett nytt bibliotek! Insändarskribenten föreslår att EPA-huset ska rymma det nya biblioteket.
insändare • Publicerad 22 april 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
EPA-huset kan efter ombyggnad bli ett nytt bibliotek, skriver signaturen ”Återvändare och återanvändare”.
EPA-huset kan efter ombyggnad bli ett nytt bibliotek, skriver signaturen ”Återvändare och återanvändare”.Foto: Jens Augustinsson

Tillbaka på ruta ett! Planerna på flytt av Ulricehamns stadsbibliotek har skrinlagts. Uppgivenhet och besvikelse hos många, men nya idéer finns. Marknadsplatsen? Njaää. Det är ändå Storgatan, som utgör centrum i Ulricehamn och kommer så att göra under överskådlig tid. Stureparken? Javisst, men varför i slänten mot sjön? Varför inte i själva parken? Träd kan flyttas och ett välrenommerat arkitektkontor skulle kunna skapa något riktigt fint – det vill säga ett biblioteks-/kulturhus värt namnet.

Men ytterligare alternativ finns och alldeles framför näsan på ulricehamnarna – till exempel det som av många äldre stadsbor kallas för ”EPA-huset” i korsningen Storgatan/Järnvägsgatan och där Elon/Rulles, Collage och UT-redaktionen nu huserar. Ja, men då måste dom ju flytta! Ja, just det. Men kostnaden, besväret och tidsåtgången blir kanske ändå mindre än för uppförandet av ett helt nytt hus och dessutom på en mindre centralt belägen plats. En rejäl ansiktslyftning och en om- och eventuell tillbyggnad är förstås vad som krävs.

”Ett folkbibliotek är ju till för alla – oavsett ålder och plånbok. Bibliotekslagen garanterar dessbättre detta.”
Annons

EPA-huset skulle sannolikt kunna rymma såväl boksamlingar som övriga media samt ge utrymme för tillfälliga utställningar och mindre arrangemang såsom sagostunder, föreläsningar och liknande aktiviteter. Den tryckta boksamlingen kommer troligen inte att växa så mycket i framtiden med tanke på den pågående digitaliseringen och magasin för mindre efterfrågad litteratur skulle kunna finnas i andra närliggande lokaler om så krävs.

Ett bibliotek på Storgatan skulle kunna ge win-win-effekter. Affärs- och gatulivet kan få välbehövlig stimulans av ett bibliotek med generösa öppettider och biblioteket med så central placering skulle säkert utnyttjas av många fler besökare – spontant eller planerat – och i bästa fall fungera som en mötesplats och ett ”samhällets vardagsrum”. Ett folkbibliotek är ju till för alla – oavsett ålder och plånbok. Bibliotekslagen garanterar dessbättre detta.

Ett lästips som inspiration: Boken ”Folkbiblioteket” av Dan Hallemar och Bert Leandersson gavs ut förra året (Arena, 2022). Där presenteras många av landets bibliotek med fina foton. Boken finns att låna på biblioteket. Alldeles gratis! Ett exemplar kommer dessutom att doneras till stadshusets fikarum. Varsågoda!

Återvändare och återanvändare

Annons
Annons
Annons
Annons