Godtyckligt nekande av solceller vid Kallbadhuset
Varför säger miljö- och byggnämnden nej till Kallbadhusföreningens ansökan om att installera solceller längs bryggan? Tre olika skäl anges i avslaget.
Det första är frågan om avslag för solceller beroende på att det kan bli reflexer från dessa. Jag har samtalat med ordföranden i styrelsen för Åsunda Sjöstad 1. Deras bostadsrätter ligger nära Bryggan. Föreningen har nu installerat 200 solceller på de garagetak som ligger nära vägen söderut på Strandgatan. Det är inte många meter mellan vägen och dessa solcellsgarage. Ordföranden informerade om att de som förening inte har fått något krav på att redovisa att solreflektioner inte förekommer från solcellerna.
”Framtida fotografier kommer då visa vilken hållbar kommun Ulricehamn är.”
Min fråga blir: Är det olika krav för olika sökanden? Kallbadhuset ligger längre från vägen och därför föreligger mindre risker för reflektioner för bilister, mest reflektioner som förekommer är nog från Åsunden. Menar förvaltningen, med stadsarkitekten i spetsen, och nämnden att Åsunden då är olämplig för förbipasserande bilister?
2. Nämndens diskussion om solcellernas höjd över havet och de mått som anges i avslaget måste ifrågasättas. Även om vattennivåerna inom 30–50 år skulle bli högre så kommer inte dessa solceller att nås av vattnet.
3. Jag har förstått att kommunens stadsarkitekt anser att dessa solceller inte är estetiskt tilltalande. Här är nog åsikterna delade. Det finns andra, både byggnader och föremål, i detta område som också inte är så tilltalande. Vi tycker olika.
I ett förtydligande säger stadsarkitekten i det protokoll jag begärt och läst från nämnden: ”Kallbadhuset och dess gångbro är väl avvägd och gestaltad från tidigare stadsarkitekt. Den är avbildad i många avseenden när kommunen visar Ulricehamns vackra sida.”.
Jag vill hävda följande: Genom ett tillstånd att montera solceller längs denna brygga visar kommunen tydligt att den prioriterar ren energi. Framtida fotografier kommer då visa vilken hållbar kommun Ulricehamn är.
Till sist och kanske viktigast. Den 23 april 2007 beslutade kommunfullmäktige att uppdra åt kommunstyrelse och även rekommendera de kommunala bolagen att vid ny- och ombyggnad ständigt överväga möjligheten att använda solceller och aktivt beakta denna möjlighet till alternativ energi. Detta var ett enhälligt beslut.
Alla de politiska partierna har i kommunens högsta organ, kommunfullmäktige, visat att kommunen önskar gå mot ett fossilfritt samhälle. Vår lokala Ulricehamns sparbank har också visat detta genom att via Ulricafonden vilja bidra med cirka hälften av investeringen för Kallbadhusets solcellsanläggning.
Arne Fransson (MP)