unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Godtyckligt nekande av solceller vid Kallbadhuset

Gäller olika krav för olika sökanden när det handlar om att installera solceller i Ulricehamn? Frågan ställs av Arne Fransson (MP) med anledning av kommunens nej till Kallbadhusföreningens ansökan.
Alla de politiska partierna har i kommunens högsta organ, kommunfullmäktige, visat att kommunen önskar gå mot ett fossilfritt samhälle, påminner Arne Fransson och kritiserar beslutet att neka solceller vid kallbadhuset.
Alla de politiska partierna har i kommunens högsta organ, kommunfullmäktige, visat att kommunen önskar gå mot ett fossilfritt samhälle, påminner Arne Fransson och kritiserar beslutet att neka solceller vid kallbadhuset.
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Varför säger miljö- och byggnämnden nej till Kallbadhusföreningens ansökan om att installera solceller längs bryggan? Tre olika skäl anges i avslaget.

Det första är frågan om avslag för solceller beroende på att det kan bli reflexer från dessa. Jag har samtalat med ordföranden i styrelsen för Åsunda Sjöstad 1. Deras bostadsrätter ligger nära Bryggan. Föreningen har nu installerat 200 solceller på de garagetak som ligger nära vägen söderut på Strandgatan. Det är inte många meter mellan vägen och dessa solcellsgarage. Ordföranden informerade om att de som förening inte har fått något krav på att redovisa att solreflektioner inte förekommer från solcellerna.

quote
Framtida fotografier kommer då visa vilken hållbar kommun Ulricehamn är.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ut.se, appen MinUT och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 109 kr)

Min fråga blir: Är det olika krav för olika sökanden? Kallbadhuset ligger längre från vägen och därför föreligger mindre risker för reflektioner för bilister, mest reflektioner som förekommer är nog från Åsunden. Menar förvaltningen, med stadsarkitekten i spetsen, och nämnden att Åsunden då är olämplig för förbipasserande bilister?

2. Nämndens diskussion om solcellernas höjd över havet och de mått som anges i avslaget måste ifrågasättas. Även om vattennivåerna inom 30–50 år skulle bli högre så kommer inte dessa solceller att nås av vattnet.

3. Jag har förstått att kommunens stadsarkitekt anser att dessa solceller inte är estetiskt tilltalande. Här är nog åsikterna delade. Det finns andra, både byggnader och föremål, i detta område som också inte är så tilltalande. Vi tycker olika.

I ett förtydligande säger stadsarkitekten i det protokoll jag begärt och läst från nämnden: ”Kallbadhuset och dess gångbro är väl avvägd och gestaltad från tidigare stadsarkitekt. Den är avbildad i många avseenden när kommunen visar Ulricehamns vackra sida.”.

Jag vill hävda följande: Genom ett tillstånd att montera solceller längs denna brygga visar kommunen tydligt att den prioriterar ren energi. Framtida fotografier kommer då visa vilken hållbar kommun Ulricehamn är.

Till sist och kanske viktigast. Den 23 april 2007 beslutade kommunfullmäktige att uppdra åt kommunstyrelse och även rekommendera de kommunala bolagen att vid ny- och ombyggnad ständigt överväga möjligheten att använda solceller och aktivt beakta denna möjlighet till alternativ energi. Detta var ett enhälligt beslut.

Alla de politiska partierna har i kommunens högsta organ, kommunfullmäktige, visat att kommunen önskar gå mot ett fossilfritt samhälle. Vår lokala Ulricehamns sparbank har också visat detta genom att via Ulricafonden vilja bidra med cirka hälften av investeringen för Kallbadhusets solcellsanläggning.

Arne Fransson (MP)

Arne Fransson
Arne Fransson
Foto: Christer Seldevall

Läs mer

Skyttekungen Rasmus Hidgårds mål räckte inte för att säkra seriesegern på Tranehov. Men trots en tappad poäng har Grimsås allt i egna händer. Arkivbild.

Sport

Grimsås missade chansen – med minsta marginal

”Det hade varit jäkligt kul att åka hem till Grimsborg och ta en sju-åtta öl”

TV-puckens kvalspel ställs in. Arkivbild.

Sport

TV-pucken ställs in – ”Viktigt att ta ansvar”

Svenska Ishockeyförbundet ställer in ungdomsturneringen.

Två helger i rad har flera inbrott anmälts i Ulricehamns kommun. Nu uppmanar polisen till vaksamhet och grannsamverkan. Bildern är en genrebild.

Nyheter

Trendbrott i Ulricehamn och Tranemo – här ökar villainbrotten

"Det är lokala tjuvar som är väldigt aktiva just nu” • 30 procents minskning i landet i stort.

Adam Wallin avslutade tävlingssäsongen med att komma delad 45:a på amatör-EM. Efteråt var han besviken – ”Tråkigt att slänga bort en bra möjlighet efter att ha haft lite tätkänning”.

Sport

Var på väg mot topplacering – då tappade Wallin känslan

Adam Wallin, Ulricehamns GK, var delad tvåa. Sedan kom raset – ”Visste inte om bollen skulle gå höger eller vänster”.

Theresé Jerlbo är tillbaka i moderklubben efter att ha tappat motivationen – ”Jag kände att det blev för mycket träning och då var det inte roligt längre”.

Sport

Vilan kom lägligt för Jerlbo – ”Inte kul längre”

Tre år på handbollsgymnasiet blev för mycket – efter pausåret har kantspelaren Theresé Jerlbo fått tillbaka motivationen.

För Sara är kundernas upplevelse det viktigaste: ”Jag vill se deras leenden”

Familj

För Sara är kundernas upplevelse det viktigaste: ”Jag vill se deras leenden”

En ny salong öppnade i september i Ulricehamn. Sara Abbasian berättar om att våga satsa.