Annons

Ge det nya biblioteket en modern arkitektur

Järnvägsområdet, Bronäs eller kanske Marknadsplatsen. Roland Eriksson vill se modern arkitektur var än det nya biblioteket placeras. Inspiration hittar han i norra Sverige.
insändare • Publicerad 15 april 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Roland Eriksson tycker att Ulricehamn ska inspireras av kulturhuset Sara i Skellefteå.Foto: Jonas Ekströmer/TT

När nu låsningarna runt placeringen av nytt bibliotek/kulturhus i Ulricehamn släppt, kommer det fram en rad intressanta förslag till lämpliga lägen. Att gräva sig in en bit i Stureparken och få en fin utsikt mot Åsunden är naturligtvis tilltalande på många sätt.

Själv kan jag tänka mig att en placering på järnvägsområdet nära åmynningen också är ett bra alternativ liksom på Bronäsområdet vid kanten av Ätran. Alla centrala lägen som är lätta att nå till fots eller med cykel och för den som är rörelsehindrad.

”Det som ändå talar för Marknadsplatsen är att den är en gammal mötesplats dit folk har kommit i generationer.”
Annons

Den styrande minoriteten har fastnat för Marknadsplatsen, där det redan pågår ett arbete med en ny detaljplan (vilket ger en kortare startsträcka med minst ett år). Många protesterar med rätta när man ser risken för att många centrala parkeringsplatser försvinner.

Det som ändå talar för Marknadsplatsen är att den är en gammal mötesplats dit folk har kommit i generationer. Trafikmässigt är läget perfekt mitt i stan där vägar möts från alla håll.

Men självklart måste man se till att bygga ett rejält parkeringsgarage så att man behåller minst oförändrat antal parkeringsplatser, som även inrymmer parkering för besökare till kulturhuset och övrig verksamhet/boende i området. Här har förvaltningen inte varit på hugget i sina tidigare förslag.

Det som i mitt tycke också talar för Marknadsplatsen är att man blockerar för möjligheten att bygga en ny dagligvarubutik på området! Hellre ett kulturhus än en ny stormarknad på Marknadsplatsen! Det har nämligen funnits starka (marknads)krafter för att öppna Marknadsplatsen för denna typ av handel.

Till slut en from förhoppning om att vi denna gång får till en modern arkitektonisk fullträff som tilltalar såväl kommuninvånare som besökare! Och begraver alla tankar om en trist tegelfasad som ska påminna om 1950-talets stadshus.

Det nya kulturhuset i Skellefteå (Sara) kan tjäna som en god förebild i sammanhanget!

Roland Eriksson

Före detta kommunpolitiker

Annons
Annons
Annons
Annons