GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ge de afghanska flyktingarna amnesti

Vi som står fast vid gammaldags svenska värderingar som solidaritet och rättvisa, vi vidhåller vårt krav på amnesti, och det ska gälla alla afghanska krigsflyktingar i Sverige, påpekar skribenterna.
Debatt • Publicerad 26 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Amnesti i form av permanenta uppehållstillstånd för de afghanska krigsflyktingarna är det enda rimliga. Och det brådskar, skriver representanter för kampanjen Håll ihop Sverige.
Amnesti i form av permanenta uppehållstillstånd för de afghanska krigsflyktingarna är det enda rimliga. Och det brådskar, skriver representanter för kampanjen Håll ihop Sverige.
Foto: Jens Bäckström / TT

De främlingsfientliga högerkrafterna går på som vanligt genom att smutskasta skyddsbehövande människor. Och vår avgående statsminister Stefan Löfven (S) säger att Sverige inte ska tillbaka till 2015. Ett år då Sverige och svenskarna visade upp sin allra bästa, och egentligen normala, sida i form av allt från matutdelning till erbjudanden av husrum i privata hem.

Men sedan började den genuint svenska solidariteten att motarbetas av den egna staten, bland annat i form av en ytterligt ovärdig behandling av de afghanska krigsflyktingarna.

Civilsamhället fortsatte att kämpa för de uppenbart skyddsbehövandes rättigheter och värdighet, men i hård motvind. Tillsammans erbjöd vi inte bara mat och tak över huvudet med medel ur egen ficka, utan även hjälp med läxläsning, övningskörning och stöttande nattliga samtal med förtvivlade ungdomar. Allt medan Migrationsverket drog till med allt från påhittade åldrar till kopierade avslagsfloskler på löpande band, med regeringens och riksdagens goda minne.

Men vi har inte gett upp än. Vi som står fast vid gammaldags svenska värderingar som solidaritet och rättvisa, vi vidhåller vårt krav på amnesti, och det ska gälla alla afghanska krigsflyktingar i Sverige – nu.

Amnestikravet innebär alltså, i detta sammanhang, permanenta uppehållstillstånd. Kring själva ordet "amnesti" kretsar nu debatten, med olika spekulationer kring innebörden. "Varför inte erbjuda permanenta uppehållstillstånd istället för amnesti?" är en av de återkommande frågorna. Men det ena utesluter inte det andra, utan tvärtom.

”Civilsamhället fortsatte att kämpa för de uppenbart skyddsbehövandes rättigheter och värdighet, men i hård motvind.”

"Amnesti" är ett sätt att beskriva en generell och permanent lösning för alla, som är svår att kort sammanfatta med något annat ord. Och ordet "amnesti" har uppenbarligen fått fäste, såväl hos den svenska allmänheten som hos tunga opinionsbildare och media i allmänhet. Det är tydligt att media till exempel väljer att lyfta fram amnesti som Vänsterpartiets främsta alternativ, vilket det hittills egentligen inte har varit.

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen har visserligen inte uteslutit en amnesti, men främst framhållit vikten av att inte underminera asylrätten, genom att ge amnesti till människor med uppenbara asylskäl.

⁠Men här får vi inte vara för godtrogna. Sverige är inte vad det har varit, och några eftergifter för att komma överens med vår motpart är inget att hoppas på. Sveriges afghanska krigsflyktingar har haft asylskäl hela tiden, på grund av säkerhetsläget. Något som  Migrationsverket och Sveriges ansvariga politiker medvetet har kringgått på de mest uppseendeväckande sätt.

⁠Den svenska staten har alltså redan systematiskt underminerat asylrätten i många år, främst på de afghanska krigsflyktingarnas bekostnad. En "vanlig" asylprocess i Sverige skulle följaktligen kunna innebära ytterligare flera år av psykisk tortyr och med ovisst resultat. Främst till skada för de direkt drabbade givetvis, men även för hela det svenska samhället.

Nu ska den här gruppen inte betala en gång till, på grund av någon pseudoambition att göra rätt. Nu är det nog! Amnesti i form av permanenta uppehållstillstånd för de afghanska krigsflyktingarna är det enda rimliga. Och det brådskar.

Ellie Cijvat, Kia Edvardsson, EvaMärta Granqvist, Joel Larsson, Marit Törnqvist, medgrundare av kampanjen Håll ihop Sverige

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.