Annons

Fram för ett solidariskt samhälle

Ett samhälle hålls samman genom gemenskap, solidaritet och jämlikhet, skriver Arne Inhammar i sin insändare.
insändare • Publicerad 15 juni 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nationaldagen påminde Arne Inhammar om att vi behöver varandra för att skapa ett gott samhälle.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I år på nationaldagen den 6 juni tackade jag Gud för att få leva i ett land med rätten att få tänka och att uttala sina tankar utan att hemliga polisen står utanför dörren klockan fem på morgonen. Med anledning av nationaldagen behöver vi påminna oss att vi behöver varandra. Jag känner en stor tveksamhet till de nyliberala slagorden att man ska satsa på sig själv. Hävda sin egen styrka utan att bry sig om andra. Det är att predika egoism och det blir ett kallt och ensamt samhälle. Ett samhälle där klyftorna ökar.

”På arbetsplatser är det klokast att kombinera äldres erfarenhet och yngres nytänkande.”

Pehr G Gyllenhammar, svensk näringslivsprofil, och Göran Johansson, tidigare fackförbundet Metalls ordförande, uttalade sig gemensamt i DN Debatt:

Annons

”Vi bygger företag tillsammans. Vi bygger också nationen Sverige tillsammans. Dessa gemensamma uppgifter saboteras när klyftorna ökar.”

Istället behöver vi ett samhälle där vi behöver varandra och där var och en bidrar med kunskaper och erfarenhet. Barnen är vår gemensamma framtid och i skolan skapas det goda samhället genom att lära barnen att hålla ihop klassen och inte mobba och frysa ut någon.

Då behöver de kloka vuxna som föregår med gott exempel. Det som gör mig förbannad är de som roar sig med att trycka ned och platta till folk. På arbetsplatser är det klokast att kombinera äldres erfarenhet och yngres nytänkande och att chefen tar tillvara på medarbetarnas kunskaper fritt från prestige. Då håller man samman en arbetsplats och man håller samman ett samhälle genom gemenskap, solidaritet och jämlikhet.

Arne Inhammar

Annons
Annons
Annons
Annons