Annons

Försämrade reseavdrag kan vänta pendlarna i Ulricehamn

Ulricehamn är en av de kommuner i landet där reseavdraget används allra mest. För den genomsnittlige ulricehamnaren som får reseavdrag betyder avdraget nära 6 000 kronor i lägre skatt per år. Tyvärr finns det allvarliga hot mot avdraget, skriver moderater.
Debatt • Publicerad 20 april 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alla har inte lyxen att kunna arbeta digitalt hemifrån. Arbetspendling med bil kommer att behövas även i framtiden, konstaterar skribenterna.
Alla har inte lyxen att kunna arbeta digitalt hemifrån. Arbetspendling med bil kommer att behövas även i framtiden, konstaterar skribenterna.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Digitala möten och arbete hemifrån har blivit vardag för många det senaste året. Visst finns det fördelar med detta. Vi kan snabbt förflytta oss mellan olika sammanhang och spara tid. Men samtidigt är det mänskliga mötet omöjligt att ersätta med digital distans och många arbeten kräver fysisk närvaro. Alla har inte lyxen att kunna arbeta digitalt hemifrån. Arbetspendling med bil kommer att behövas även i framtiden.

Arbetspendling är dock inte gratis. Därför finns reseavdraget som i praktiken innebär att de som har ett större behov av resor till jobbet får en något lägre skatt. Avdraget gäller oavsett transportsätt, men det varierar beroende på hur man färdas.

Annons

Ibland förekommer missuppfattningar om att reseavdraget endast gynnar de med höga inkomster i storstadsområdena. En ny undersökning från Riksdagens utredningstjänst (RUT) visar att i Stockholms län utnyttjas reseavdraget allra minst i landet. Endast tre procent av dem som bor i Stockholm, Solna, Lidingö och Danderyd använder reseavdraget.

”Detta skulle medföra en stor skattehöjning för alla arbetspendlare i Ulricehamn.”

I Ulricehamns kommun är det hela 18 procent, och Ulricehamn är faktiskt enligt rapporten en av de kommuner i landet där reseavdraget används allra mest. För den genomsnittlige ulricehamnaren som får reseavdrag betyder avdraget nära 6 000 kronor i lägre skatt per år.

Tyvärr finns det allvarliga hot mot reseavdraget. 2020 överlämnade reseavdragskommittén sitt förslag till regeringen. Förslagen går i huvudsak ut på att reseavdraget avskaffas och ersätts med en ”avståndsbaserad och färdmedelsneutral” skattereduktion endast för längre arbetsresor. Totalt medför det att färre får reseavdrag för resor till jobbet med egen bil, och att avståndsgränsen för avdrag höjs kraftigt. Detta skulle medföra en stor skattehöjning för alla arbetspendlare i Ulricehamn.

I spåren av pandemin har dessa idéer tillfälligt lagts på hyllan, den ekonomiska återhämtningen måste underlättas och regeringen inser att då behövs arbetsresor. Men när pandemin är över kommer frågan upp igen. Detta blir därför en mycket viktig valfråga i valet 2022. Moderaterna säger självklart nej till försämrade reseavdrag medan vi vet att S, MP, C och V vill försämra avdragen kraftigt. Valet är ditt.

Jan Ericson (M)

Sofia Westergren (M)

Lars Beckman (M)

Kjell Jansson (M)

riksdagsledamöter och initiativtagare till Riksdagens bilnätverk

Annons
Annons
Annons
Annons