Annons

Förbjud nötkött i offentlig måltidsverksamhet

Att nötkött, komjölk och andra djurprodukter ersätts av baljväxter och andra proteinrika vegetabilier är nödvändigt för att pressa ner växthusgasutsläppen, anser Jonas Norberg.
Insändare • Publicerad 1 juli 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förskolan, skolan och äldreomsorgen bör ta chansen att förstärka den positiva trenden med kraftigt minskad nötköttskonsumtion genom att ersätta nötkött med klimatsmarta bönor och linser, skriver insändaren.
Förskolan, skolan och äldreomsorgen bör ta chansen att förstärka den positiva trenden med kraftigt minskad nötköttskonsumtion genom att ersätta nötkött med klimatsmarta bönor och linser, skriver insändaren.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Klimatkrisen är mer akut än någonsin trots covid-19-pandemins dämpande effekt. Förskolan, skolan och äldreomsorgen i Ulricehamn bör därför nu ta chansen att förstärka den positiva trenden med kraftigt minskad nötköttskonsumtion genom att ersätta nötkött med klimatsmarta bönor och linser.

Halten uppmätt koldioxid i atmosfären har aldrig varit högre sedan de exakta mätningarna började för 63 år sedan, rapporterade Washington Post nyligen. Det eldar på den redan snabba upphettningen av vår planet. Lyckas vi inte begränsa temperaturökningen till 2 grader kan det vara för sent, enligt FN.

”Klimatkampen behöver praktisk handling och modiga politiska beslut.”
Annons

Vår tvillingplanet Venus är ett varnande exempel som en gång troligen hade ett mysigt klimat med vatten och atmosfär – men nu är en 450 grader varm helvetesliknande öken insvept av frätande svavelsyra.

Nötkött, som orsakar nästan 40 gånger mer växthusgaser än baljväxter enligt Mat-klimat-listan från SLU, är den i särklass största klimatskurken bland livsmedel. Men som tur är minskade konsumtionen av nötkött med fantastiska 14,3 procent per svensk första kvartalet 2021 jämfört med samma period 2020, enligt Jordbruksverkets nya siffror. Det inger stort framtidshopp.

Mat orsakar 1,8 ton växthusgaser per svensk och år. Att nötkött, komjölk och andra djurprodukter ersätts av baljväxter och andra proteinrika vegetabilier är nödvändigt för att pressa ner växthusgasutsläppen från livsmedel till globalt hållbara 0,3 ton per världsmedborgare och år senast 2050, enligt Naturvårdsverket rapport ”Hållbara konsumtionsmönster”.

Klimatkampen behöver praktisk handling och modiga politiska beslut. Det är dags att förbjuda nötkött i offentlig måltidsverksamhet i Ulricehamn och istället servera nyttig växtbaserad mat med proteinrika baljväxter som standard.

Jonas Norberg

Annons
Annons
Annons
Annons