Annons

Förälder: Är vi anhöriga utestängda från skolavslutningarna för all framtid?

”I år såg jag fram emot att för första gången få gå till en skolavslutning som förälder”, skriver insändarskribenten. Men nu är beskedet från skolan att ordningen med avslutningar utan anhöriga kommer att bestå.
insändare • Publicerad 13 maj 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi efterfrågar inte en fantastisk show, vi föräldrar vill bara få lov att vara med våra barn och inte stängas ute”, skriver insändarskribenten. Bilden är från Ulrikaskolans avslutning 2017.
”Vi efterfrågar inte en fantastisk show, vi föräldrar vill bara få lov att vara med våra barn och inte stängas ute”, skriver insändarskribenten. Bilden är från Ulrikaskolans avslutning 2017.Foto: Christer Seldevall

Vilka minnen från din egen skoltid får dig att le? Skolavslutningen är tveklöst ett sådant minne för mig. Högtidligt. Pirrigt. Mamma och pappa i kyrkbänken. Säkerligen sjöng vi lite falskt och somliga var nog lite stökiga i kyrkbänken. Det var inte perfekt, men det gjorde inget. Den blomstertid nu kommer fick ändå ögonen att tåras av stolthet hos mina föräldrar.

Förra året var det några skolor i kommunen som inte hade skolavslutningar trots att pandemirestriktionerna var hävda och de fick massiv kritik. ”Nu gör vi såhär i år, så får vi se hur det blir sedan” sa då Ulrikaskolans ledning.

Annons

I år såg jag fram emot att för första gången få gå till en skolavslutning som förälder, för inte kan de väl göra samma misstag igen? Jag blev både förvånad och besviken när jag fick veta att vi föräldrar inte får komma till skolavslutning i år heller. Med rektors formulering ”Vi kommer inte återgå till så som det en gång var, när vi bjöd in anhöriga till avslutningen” och ”Skulle tro att vi kommer hålla vid denna organisation även framöver” stängs alla dörrar.

Vi är alltså inte bara utestängda i år, utan för all framtid. Möjligen får vi komma till avslutningen i 6:an, men det är allt. Jag är på många plan väldigt nöjd med Ulrikaskolan och jag vill verkligen påtala det. Mina barn trivs bra och det är viktigt. Men när det gäller kulturutövande och skolavslutning finns det verkligen mer att önska. Rektor skriver i utskick till oss föräldrar att de haft en dialog med kollegor och brukarråd och där kommit fram till ovan nämnda beslut.

”Om mobilkameran är problemet borde väl det vara mobiltelefonen som borde förbjudas – inte föräldern!”

Jag är som sagt nöjd med mycket på Ulrikaskolan, men här måste jag faktiskt ge dem en känga. Brukarrådens möten annonseras inte av skolan. I skrivande stund är det på torsdag denna vecka dags för möte i brukarrådet och detta fick jag veta i förbifarten av en slump. Skolan har inte gått ut med information om att det ska vara möte eller uppmanat oss att kontakta representanter om vi har åsikter. Inte så mycket till inflytande och demokrati om ni frågar mig, skolan har bara haft dialog med några enskilda individer i denna fråga.

Jag har hört skolan motivera sitt beslut kring skolavslutningar på flera sätt, men jag förstår fortfarande inte. Det senaste argumentet är att en del inte får vara med på film och foto och att somliga barn har svårt för stora samlingar. Dessutom är det synd om elever vars föräldrar av olika anledningar inte kommer till avslutningen. Självfallet kan det kännas tråkigt för barn vars föräldrar inte kommer till en avslutning, den synvinkeln kan jag verkligen förstå, men ska det hindra alla andra från att ha en positiv upplevelse? I sådana fall är det väldigt mycket annat som också måste strykas från skolans agenda. Stora samlingar måste man träna sig på likt allt annat i livet, och om mobilkameran är problemet borde väl det vara mobiltelefonen som borde förbjudas – inte föräldern!

Jag har även hört argumentet att Ulrikaskolan har vuxit och att det blir för trångt, men med tre sittningar i Pingstkyrkan (förr tror jag det var två sittningar och föräldrar bjöds ändå in) borde det nu finnas plats till åtminstone en anhörig per elev. Jag kan också förstå att det är väldigt mycket jobb med skolavslutningar, men jag har inga åsikter om avslutningsceremonis innehåll eller kvalitet. Vi efterfrågar inte en fantastisk show, vi föräldrar vill bara få lov att vara med våra barn och inte stängas ute. Behövs hjälp av föräldrar på något sätt är vi flera som gärna ställer upp.

”Bjud in oss, ge oss chansen att samarbeta.”

Bjud in oss, ge oss chansen att samarbeta så är jag säker på att vi gemensamt kan överkomma eventuella hinder. Om inte annat, lyssna på era elever! Fråga dem om de vill att föräldrar ska bjudas in. Självfallet har jag inte diskuterat mina personliga åsikter med mina barn. Jag vill inte att de påverkas av mig och mina åsikter. Därför hör ni nog inte heller några protester från barnen. Efter år av pandemirestriktioner har mina barn aldrig varit med om en skolavslutning med föräldrar. De saknar helt referenser, men jag är ganska säker på att de skulle uppskatta det väldigt mycket. Jag önskar så innerligt att de, precis som jag, en dag kan se tillbaka på skolavslutningarna och minnas en högtidlig dag, firad i gemenskap med hela familjen. Visst vore det fint?

Förälder till elev på Ulrikaskolan

Annons
Annons
Annons
Annons