Flera frågor kvar att lösa kring en hundrastgård

Finns det en förening som vill driva en hundrastgård och hur ska finansieringen se ut? Det är frågor Ingemar Basth, Miljöpartiet, lyfter när frågan om hundrastgård i Ulricehamn nu har väckts igen.
Insändare • Publicerad 6 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om centrala Ulricehamn får en hundrastgård kanske fler kommundelar önskar det samma, skriver Ingemar Basth, (MP) i sin insändare. Bilden är från en hundrastgård i Svenljunga.
Om centrala Ulricehamn får en hundrastgård kanske fler kommundelar önskar det samma, skriver Ingemar Basth, (MP) i sin insändare. Bilden är från en hundrastgård i Svenljunga.Foto: Anders Egle

I Ulricehamns Tidning den 4 augusti kommer frågan om hundrastgård upp. Under lång tid har frågan om en hundrastgård varit uppe på tapeten i Ulricehamns kommun. Letar man runt lite så pratas det om en hundpark som skulle byggas 2017. Men det rann tydligen ut i sanden. Varför det?

Senaste inspelet i frågan är från partiet Nya Ulricehamn som vill att kommunen inrättar en hundrastgård. Problemet är inte rastgården i sig, vilket har behandlats ett antal gånger i fullmäktige utan kanske mer hur den ska drivas.

Nya Ulricehamn säger att en förening kan driva verksamheten. Ska det ske på frivillig väg utan ersättning? Finns det ens en förening som är villig att binda upp sig på ett kontrakt för att sköta en hundrastgård? Vad är kostnaden för att driva en hundrastgård? Är det avsatt medel i budgeten för en dylik park? Om inte, vad ska omfördelas?

”Om man inrättar en rastgård i centrala Ulricehamn kanske fler kommundelar också vill ha en egen hundrastgård, vilket förekommer i andra kommuner som har hundrastgårdar.”

Utan att ha de bitarna klara så tror jag det blir svårt att få igenom ett beslut om en hundrastgård. Om det inte är så att kommunen antar ett tillägg eller omfördelar i budgeten för en hundrastgård.

De hundrastgårdar som finns är inte tänkta som toaletter, utan som en lekplats för hundar, inget annat.

Om man inrättar en rastgård i centrala Ulricehamn kanske fler kommundelar också vill ha en egen hundrastgård, vilket förekommer i andra kommuner som har hundrastgårdar. Kan ju vara en rättvisefråga för landsbygden om inte annat. Har själv hund sedan många år och är väl insatt i problematiken. Men vi får väl se, det är ju valår om inte annat.

Ingemar Basth,

Miljöpartiet Ulricehamn