Färre timanställda i äldreomsorgen med socialdemokratisk satsning
Coronakommissionen har slagit fast att Sverige misslyckades med att skydda de äldre och sköra under pandemins inledningsskede. Den höga andelen timanställda inom äldreomsorgen är en bidragande orsak enligt kommissionen som menar att det ökar risken för smittspridning. Arbetsgivarna måste kraftigt minska andelen personal med timanställning, skrev kommissionen.
Att våra medarbetare har rätt utbildning för att klara jobbet på bästa sätt är oerhört viktigt. De måste bland annat ha goda kunskaper i grundläggande vårdhygien. Att betrakta arbeten inom omsorgen som så kallade enkla jobb är ett misstag.
”Den socialdemokratiskt ledda regeringen har pekat på hur viktigt detta är genom ett statsbidrag som innebär att minska andelen timanställda inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre, två miljarder kronor per år till kommunerna 2022-2024. För Ulricehamns kommun innebär det 5,8 miljoner kronor baserat på prestation.”
Den socialdemokratiskt ledda regeringen har pekat på hur viktigt detta är genom ett statsbidrag som innebär att minska andelen timanställda inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre, två miljarder kronor per år till kommunerna 2022-2024. För Ulricehamns kommun innebär det 5,8 miljoner kronor baserat på prestation. Kommunen ska sänka andelen timanställda mellan februari 2020 och november 2021. I november låg kommunen på under 10 procent timanställda inom omsorgen vilket ska jämföras med 20-25 procent tidigare under året.
Även tidigare år under arbetet med hållbar kompetensförsörjning har andelen timanställda sänkts. Det betyder att kommunen inte bara kvalificerar sig för statsbidraget utan dessutom kan erbjuda trygga anställningar till våra medarbetare. Socialdemokratisk politik som gynnar både personal och vårdtagare.
Klas Redin (S), biträdande oppositionsråd