Annons

Färre timanställda i äldreomsorgen med socialdemokratisk satsning

Ulricehamn har sänkt andelen timanställda inom vård och omsorg och kvalificerar sig därmed för den socialdemokratiska regeringens statsbidrag till äldreomsorgen, skriver Klas Redin (S).
insändare • Publicerad 14 december 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Genom att andelen timanställda stadigt sjunker kvalificerar sig Ulricehamn för regeringens statsbidrag för att ytterligare minska andelen timanställda, skriver Klas Redin (S).
Genom att andelen timanställda stadigt sjunker kvalificerar sig Ulricehamn för regeringens statsbidrag för att ytterligare minska andelen timanställda, skriver Klas Redin (S).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Coronakommissionen har slagit fast att Sverige misslyckades med att skydda de äldre och sköra under pandemins inledningsskede. Den höga andelen timanställda inom äldreomsorgen är en bidragande orsak enligt kommissionen som menar att det ökar risken för smittspridning. Arbetsgivarna måste kraftigt minska andelen personal med timanställning, skrev kommissionen.

Att våra medarbetare har rätt utbildning för att klara jobbet på bästa sätt är oerhört viktigt. De måste bland annat ha goda kunskaper i grundläggande vårdhygien. Att betrakta arbeten inom omsorgen som så kallade enkla jobb är ett misstag.

”Den socialdemokratiskt ledda regeringen har pekat på hur viktigt detta är genom ett statsbidrag som innebär att minska andelen timanställda inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre, två miljarder kronor per år till kommunerna 2022-2024. För Ulricehamns kommun innebär det 5,8 miljoner kronor baserat på prestation.”
Annons

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har pekat på hur viktigt detta är genom ett statsbidrag som innebär att minska andelen timanställda inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre, två miljarder kronor per år till kommunerna 2022-2024. För Ulricehamns kommun innebär det 5,8 miljoner kronor baserat på prestation. Kommunen ska sänka andelen timanställda mellan februari 2020 och november 2021. I november låg kommunen på under 10 procent timanställda inom omsorgen vilket ska jämföras med 20-25 procent tidigare under året.

Även tidigare år under arbetet med hållbar kompetensförsörjning har andelen timanställda sänkts. Det betyder att kommunen inte bara kvalificerar sig för statsbidraget utan dessutom kan erbjuda trygga anställningar till våra medarbetare. Socialdemokratisk politik som gynnar både personal och vårdtagare.

Klas Redin (S), biträdande oppositionsråd

Annons
Annons
Annons
Annons