Farmaceuter på distans kan rädda Västra Götalands apotek
Tillsammans har Apoteket och Apotek Hjärtat runt 800 apotek över hela Sverige. I sommar har vi behövt begränsa öppettiderna på över 200 av dem. Ett problem som till stor del hade kunnat undvikas om vi hade haft möjlighet att ge apoteksservice med hjälp av en farmaceut på distans.
De fysiska apoteken i Västra Götaland spelar en viktig roll för människors hälsa.
En Sifoundersökning genomförd på uppdrag av Apotek Hjärtat visar att sju av tio invånare i Västra Götaland vill ha nära till ett fysiskt apotek. Samtidigt hotas apotekens tillgänglighet av en växande brist på farmaceuter. Genom att tillfälligt bemanna apotek med en farmaceut på distans skulle vi kunna stärka tillgången till livsnödvändig apoteksservice - en lösning som i dag hindras av föråldrade lagar.
Enligt nuvarande lagstiftning kan apotek bara hålla öppet om det finns en farmaceut på plats. Dessutom kräver reglerna att vissa moment i receptkedjan utförs av en farmaceut, trots att en del skulle kunna överlåtas åt en apotekstekniker med receptbehörighet. I kombination med bristen på farmaceuter leder detta till att apotek tvingas begränsa öppettiderna eller stänga trots efterfrågan. Problemet är särskilt kännbart på mindre orter och under semestertider.
Apoteksbranschen jobbar gemensamt för att motverka kompetensbristen.
”Bättre ta tillvara farmaceuternas kompetens genom att bredda apotekens utbud av rådgivningstjänster”
Samtidigt möjliggör dagens teknik att farmaceuter skulle kunna hjälpa kunder med exempelvis recept och rådgivning på distans, utan att tumma på säkerhet eller kvalitet. Liknande lösningar används redan framgångsrikt på e-handelsapotek. På apoteken finns dessutom alltid apotekstekniker som stöttar farmaceuterna i recepthanteringen och egenvårdsrådgivare som hjälper kunder med egenvård och receptfria läkemedel.
Det är nu hög tid att vi öppnar upp för farmaceuter på distans även på fysiska apotek. Vi uppmanar därför regeringen att:
– Ge Läkemedelsverket i uppdrag att ta fram ett förslag på hur en lösning med farmaceuter på distans kan utformas och utvärderas.
– Låta Läkemedelsverket se över reglerna för receptexpediering så att farmaceuter kan överlåta vissa kontroller till en apotekstekniker. På så sätt frigör vi tid för farmaceuter och ger apotekstekniker en tydligare yrkesroll.
– Bättre ta tillvara farmaceuternas kompetens genom att bredda apotekens utbud av rådgivningstjänster. Det skulle göra farmaceutyrket mer attraktivt och ge apoteken fler möjligheter att bidra till vården.
Med långsiktigt hållbara förutsättningar kan våra fysiska apotek fortsätta att bidra till folkhälsan - både i dag och i framtiden.
Rasmus Nerman, vd på Apoteket
Monika Magnusson, vd på Apotek Hjärtat