Fältbiologerna: Byt, laga och bojkotta Black Friday

Bojkotta Black Friday – för din egen och samhällets skull, skriver Signe Propst, ordförande för Fältbiologerna.
Insändare • Publicerad 13 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Träffas och laga kläder istället för att trängas under Black Friday, skriver Signe Propst, ordförande för Fältbiologerna.
Träffas och laga kläder istället för att trängas under Black Friday, skriver Signe Propst, ordförande för Fältbiologerna.Foto: Johan Nilsson/TT

I en tid när jordens medeltemperatur skenar, art-utdöendet accelererar och allt fler ekosystem står på randen till kollaps är shoppinghysterins högtidsdag – Black Friday – synnerligen omodern.

Att butikerna ofta lurar konsumenterna genom att veckorna innan höja priserna för att sedan kunna “sänka” dem i samband med braskande konsumtionsuppmaningar bidrar till fenomenets bittra eftersmak. Bättre är då istället att agera och handla smart – genom att laga tillsammans, byta med varandra och köpa begagnat så långt som möjligt. Det spar såväl på plånboken som planetens resurser, samtidigt som du kan få ett tillfälle att träffa vänner eller lära känna nya bekantskaper istället för att stressa runt bland andra jäktade människor.

”Vi uppmanar därför alla som möts av billighetsbudskap att kritiskt granska företagens metoder och motiv, och påminna om att vinstintresset är det som styr även de stora reklamkampanjerna.”

I dessa kristider är det dessutom extra klokt att hushålla och ta tillvara på det vi redan har – åtgärder som både minskar den egna och samhällets sårbarhet. Dessutom får du pengar över som du kan använda till annat – en win-win-lösning helt enkelt. Vi uppmanar därför alla som möts av billighetsbudskap att kritiskt granska företagens metoder och motiv, och påminna om att vinstintresset är det som styr även de stora reklamkampanjerna. Bojkotta Black Friday – för din egen och samhällets skull.

Signe Propst

Ordförande i Fältbiologerna