Ett blåbrunt block – en oroväckande förskjutning

Att flera borgerliga partier närmar sig Sverigedemokraterna och vill ta stöd av partiet för att bilda regering är ett faktum. Vad är det som händer, undrar Bengt-Olof Foss.
Publicerad 28 oktober 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD) efter en debatt i SVT. Att flera partier ändrat syn på SD oroar insändarskribenten.
Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD) efter en debatt i SVT. Att flera partier ändrat syn på SD oroar insändarskribenten.Foto: Henrik Montgomery/TT

I en rad uttalande från ledande politiker hos Moderaterna har vi under den senaste tiden noterat en positionsförändring i sitt förhållande till Sverigedemokraterna. SD, ett parti med sina rötter i nazismen. Ett parti där deras ordförande nyligen stolt förklarade att ”De har inte glömt sina rötter”.

Elisabeth Svantesson (M) förklarade i en intervju att hon ångrade att hon för några år sedan kallat SD för ett rasistiskt parti. Och Ulf Kristerssons löfte till Heidi Friedh, förintelseöverlevare, att aldrig samarbeta med SD visade sig inte vara värt mycket. Att samarbeta med ett parti som uttrycker rasistiska åsikter är inte längre ett problem för honom, eller partiet, enligt Ulf Kristersson.

Även hos Liberalerna noterar vi en avsevärd förskjutning i sitt förhållande till SD. Borta är tidigare ledande liberalers ställningstagande om att ett samarbete med SD är fullständigt uteslutet. För några år sedan kunde vi på Liberalernas plakat där dåvarande partiledaren Jan Björklund poserade, läsa att ”Sverige klär inte i brunt. Vi kommer aldrig att gå extrema krafter till mötes. Det kan du lita på”.

I sin naivitet sätter sig Kd:s ledare Ebba Busch Thor ned med Jimmie Åkesson över en fika och försöker skapa en bild av att SD går att samtala med, och kontrollera. Det trodde Franz von Papen, Weimarrepublikens siste president, också 1933. Något år senare var katastrofen ett faktum. (Uttrycket ”von Papen” används idag för att beskriva en politiker som tror sig kunna ta stöd av och kontrollera extremhögern).

”Vad är det som håller på att hända? Ett blåbrunt block med M, L, Kd och SD framträder allt tydligare på den politiska scenen.”

Vad är det som håller på att hända? Ett blåbrunt block med M, L, Kd och SD framträder allt tydligare på den politiska scenen. Blåbrunt: Färgbeteckning för politiska samarbeten mellan traditionella högerpartier och främlingsfientliga, högerextrem eller högerpopulistiska partier. (Källa: Språkrådet. Institutet för språk och folkminne).

Det är värt att notera att Centerpartiet skiljer ut sig på ett positivt sätt i jämförelse med övriga ”borgerliga” partier. Martin Ådahl, andre vice ordförande i C, slog för bara några dagar sedan fast att ”SD är lika rasistiska nu som för fem år sedan”. Hans partiledare har också vid upprepade tillfällen markerat sitt avståndstagande gentemot SD. Ett tydligt och klart besked från C om var de står i frågan om eventuellt samarbete med SD i framtiden. Ett löfte som jag hoppas vi kan lita på.

Emerch Roth, förintelseöverlevare, har ägnat en stor del av sitt liv att sprida kunskap om konsekvenserna av rasism, våld och nazistiska övergrepp. Han har besökt över 1000 skolor där han berättar om vägen ut ur hatet. Ett hat som sprider sig på olika sociala medier och som är med och skapar förvrängda bilder av det samhälle vi lever i. Vi vet idag att näringen till detta hat inte sällan hämtas från diverse obskyra hemsidor som sprider främlingshat, rasism och rena lögner. Det börjar med ord och slutar med mord. Morden på skolan i Trollhättan och attacken nyligen i Eslöv är två exempel.

Emerich Roth säger:”Tro inte Sverigedeomkraterna är ett parti som alla andra. SD är ett dolt nazistiskt parti”.

Bengt-Olof Foss