Annons

Erin Winslow: Ryska soldater kan lägga ner sina vapen och vägra slåss

Jag har alltid varit fredsaktivist, men jag står bakom stödet till Ukrainas kamp mot Ryssland, skriver Erin Winslow.
insändare • Publicerad 7 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Minst 47 människor dödades i torsdags när en rysk raket träffade en byggnad när Kharkiv i Ukraina. ”Hur många ryska kvinnor och barn dör i händerna på ukrainare?” frågar sig Erin Winslow i sin insändare.
Minst 47 människor dödades i torsdags när en rysk raket träffade en byggnad när Kharkiv i Ukraina. ”Hur många ryska kvinnor och barn dör i händerna på ukrainare?” frågar sig Erin Winslow i sin insändare.

Eftersom Arne Sjögren hävdar att “varken det ryska eller det ukrainska folket som har startat konflikten och kriget” måste jag fråga: Hur många ryska kvinnor och barn dör i händerna på ukrainare? Vilka ryska städer jämnas med jorden? Hur många ryska civila har massakrerats av ukrainare och deras kroppar lämnats att ligga på gatorna? Ryska soldater har ett val! De kunde lägga ner sina vapen och vägra slåss. Om tillräckligt många gjorde det skulle det inte bli mer krig. Och även om de slåss behöver de inte begå krigsförbrytelser, det väljer de att göra.

Också hävdar Arne Sjögren att ”Ryssland är ett land som inte har något att göra med Sovjetunionen”. Det är faktiskt felaktigt! Ryska federationen (som domineras av Ryssland liksom Sovjetunionen och Tsarryssland) erkänns av FN som den legitima efterträdaren till Sovjetunionen. Det är därför Ryssland har en plats i FN:s säkerhetsråd. Faktum är Moskva har en lång historia av att försöka utplåna det ukrainska folket. Googla Holodomor (Terror Famine som det kallas i den engelsktalande världen)! Googla på Sovjetunionens brutala förtryck av ukrainska motståndsrörelser!

”Och även om de slåss behöver de inte begå krigsförbrytelser, det väljer de att göra.”
Annons

Som så många andra historiker, slogs jag som universitetsstudent på 1980-talet av hur liten förändring som hände till följd av den bolsjevikiska revolutionen. Folken i det gamla ryska imperiet drogs direkt från en tsardiktatur till en enpartistat-statsdiktatur utan någon meningsfull möjlighet att utveckla demokratiska institutioner. Senare på 1990-talet togs Ryska federationen över av oligarker. Så fortfarande ingen äkta demokrati. Ukrainare, däremot, har kämpat för att få slut på korruptionen som deras land ärvde från när det ockuperades av Sovjetunionen. Skaffa kunskap om Euromajdan och the Revolution of Dignity!

NATO är en försvarsallians. Mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina borde det vara uppenbart varför så många av de länderna som tidigare ockuperades av Ryssland vill skydda sig mot rysk aggression. Att påstå att man skickar “vapen och ammunition till Ukraina i otroliga mängder” är fullständigt absurd. Den ukrainska försvarsmakten väntar fortfarande på många av de utlovade vapnen. Ukrainare kämpar bokstavligen för sina liv. De kommer att fortsätta kämpa med eller utan stöd från västvärlden tills 1991 års gränser återställs och ryska ockupanter avlägsnas från ukrainsk mark. Vårt stöd till deras kamp förkortar kriget! Det finns ett stort folkligt stöd bland det ukrainska folket för att försvara sitt hemland. Och det finns ett stort folkligt stöd i mitt hemland för att vara solidarisk och hjälpa dem. Det borde säger en hel del att jag, en livslång fredsaktivist, till fullo stöder det ukrainska folket i detta.

Slava Ukraini!

Erin Winslow

Fil. kand. i historia och antropologi.

Annons
Annons
Annons
Annons