En växtbaserad matproduktion kräver mindre resurser
Svar på insändaren Ekologiska lantbrukare skapar stabilitet i våra ekosystem från Emma Rung, vd för KRAV.
Kom igen nu Emma Rung, framtiden är grön och även Sverige kan bidra till att rädda Moder Jord genom att övergå till en växtbaserad matproduktion.
Som jag tidigare skrivit till dig/KRAV har den danska regeringen tagit initiativ till en handlingsplan för att främja växtbaserade livsmedel. Den gröna satsningen förväntas skapa jobb och generera ekonomisk tillväxt. Att välja ekologisk eller kravmärkt mat är bra, men att helt övergå till växter är att föredra.
Sverige konsumera mycket kött och mejeriprodukter. Genom en växtbaserad matproduktion kan vi främja hållbarhet och minska risken för olika sjukdomar. Dessutom kräver växtbaserad matproduktion mindre resurser och kan bidra till en mer hållbar matförsörjning för en växande befolkning.
Att välja växtbaserad kost är alltså ett sätt att främja klimatet, miljön och djurens välfärd, samtidigt som det ger hälsofördelar. Det är ett steg mot en värld där djur betraktas som levande varelser och inte som produkter. Djurens befrielse är så även människans frigörelse.
Johanna Månsson