Annons

Elen räcker till alla elbilar i Sverige

Problemet är inte brist på el, utan på kraftledningar, skriver Peter Fritzson.
Insändare • Publicerad 21 september 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det förekommer ofta påståenden om att elen inte skulle räcka när samhället ställer om till elektrifierad trafik. Det är fel, menar skribenten.
Det förekommer ofta påståenden om att elen inte skulle räcka när samhället ställer om till elektrifierad trafik. Det är fel, menar skribenten.Foto: Ørn E. Borgen

För varje dag får vi rapporter om den accelererande klimatkrisen. För att skapa en dräglig framtid för våra barn och barnbarn är det viktigt att snarast eliminera utsläppen. I Sverige kommer drygt en tredjedel av utsläppen från fossildrivna fordon, varav personbilar står för en stor del. Om alla personbilar skulle ersättas eller byggas om till elbilar till 2030 skulle vi eliminera dessa utsläpp.

En fråga som diskuteras är om det finns tillräckligt med el. Här förekommer ofta felaktiga påståenden i media om att elen inte skulle räcka. Enligt statistiska centralbyrån fanns 2020 cirka fem miljoner personbilar i Sverige som körde i genomsnitt 1 100 mil. I genomsnitt förbrukar en elbil cirka 2 kWh per mil, vilket stämmer bra med min egen erfarenhet från sju års elbilskörning.

”I Sverige kommer drygt en tredjedel av utsläppen från fossildrivna fordon.”
Annons

Om alla dessa bilar skulle bytas till elbilar blir förbrukningen 11 miljarder kWh, det vill säga 11 TWh, per år. Om vi sedan besöker Energimyndighetens webbsida kan vi konstatera att utbyggnaden av vindkraften bara ett enda år, 2021, ger 11 TWh tillskott, det vill säga hela behovet.

En annan viktig aspekt är laddinfrastrukturen. Den är ännu inte tillräckligt bra men byggs ut i snabb takt och har blivit mycket bättre de senaste åren. En viktig förbättring kommer snart när Teslas laddnätverk görs tillgängligt för alla elbilar, även för konkurrerande bilmärken.

Sverige har ett stort elöverskott som exporteras. Hur går detta ihop med medierapporter om risk för elbrist på vissa platser? Problemet är inte brist på el, utan på kraftledningar till dessa områden. Här kan nyare typer av elbilar i framtiden bidra till att lösa problemet genom att ladda när det är liten förbrukning och skicka ut el från sina batterier till elnätet när det är hög elförbrukning. Detta är ytterligare en positiv aspekt av elbilsrevolutionen.

Peter Fritzson, professor em. vid Linköpings universitet, civilingenjör i teknisk fysik

Annons
Annons
Annons
Annons