Annons

Det är inte de rika som fryser under en ekonomisk vinter

Vår finansminister har hittat på ett nytt ord för lågkonjunktur; ekonomisk vinter, skriver Rune Jakobsson.
insändare • Publicerad 21 november 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hyror höjs och det blir dyrare för småfolket att leva under den ekonomiska vintern, skriver Rune Jakobsson.
Hyror höjs och det blir dyrare för småfolket att leva under den ekonomiska vintern, skriver Rune Jakobsson.Foto: Mats Andersson/ TT

När alliansen styr tjatar de om att vi hade svår lågkonjunktur från 2006-2014, när lågkonjunkturen i själva verket var över 2009. Varje gång en borgerlig regering tillträtt har det kommit som ett brev på posten att vi är tvungna att ta oss ur den besvärliga lågkonjunkturen. När man nämner detta kommer det alltid någon och förklarar att det är S som ställer till det.

Nu har vår finansminister funnit ett nytt ord för lågkonjunktur, ekonomisk vinter. Det har väl alltid varit så att konjunkturerna går upp och ner, även om många nu under lång tid lånat till låg ränta medan bostäder stiger i värde. Sådant kan ju inte hålla i längden, bostaden är väl en kostnad och inte en inkomstkälla. Tillgång och efterfrågan säger säkert många. Men pengarna kommer väl i grunden av vad vi producerar. Klart att vi kan leva på löneskillnader på jorden, samtidigt som vi tycker att vi har för mycket invandring.

”Är då ekonomisk vinter det samma som att småfolket ska spara så vissa människor kan bli rika?”
Annons

Är då ekonomisk vinter det samma som att småfolket ska spara så vissa människor kan bli rika? Ja, hyror höjs och det blir dyrare för småfolket att leva, medan välbeställda blir rikare. Vilka fryser under den vintern?

Rune Jakobsson

Annons
Annons
Annons
Annons