Debatt

Datumsmarta kan minska klimatutsläpp

Karl Andersson ,
Om maten luktar som den ska är det ingen fara att äta den. Mat håller sig längre än bäst före–datumet, om den förvaras rätt, skriver Karl Andersson.
Foto:Bertil Ericson / TT
Om maten luktar som den ska är det ingen fara att äta den. Mat håller sig längre än bäst före–datumet, om den förvaras rätt, skriver Karl Andersson.

Ett sätt att minska klimatutsläppen är att inte vara rädd för att köpa och äta mat, även om ”bäst före-dagen” är nära eller har passerats. Det skriver Karl Andersson, vd Matsmart.

Onödigt matsvinn är ett stort slöseri som förvärrar klimatproblemet. En orsak till att mat slängs är okunskap om datummärkning. Men förra året räddade datumsmarta invånare i Västra Götalands län 125 ton mat från att slängas, motsvarande koldioxidutsläppet från 115 personbilar. Och fler kan spara pengar och miljö.

Enligt Naturvårdsverket uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige per år. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda. Produktionen av den mängd mat som slängs varje år ger utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

En orsak är märkningen ”bäst före-dag”. Den är bara en garanti från producenten att varan håller samma kvalité som vid tillverkningstillfället. Men varan håller ytterligare en tid efter datumet, om den förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning.

Märkningen ”bäst före-dag” ska inte blandas ihop med ”sista förbrukningsdag”. Livsmedel som är märkta med ”sista förbrukningsdag” anses inte vara säkra att äta efter att det datumet har passerats. ”Sista förbrukningsdag” är med andra ord något helt annat än ”bäst före-dag”.

Så ett sätt att minska klimatutsläppen är att inte vara rädd för att köpa och äta mat, även om ”bäst före-dagen” är nära eller har passerats.

Och många människor gör precis det. Vi på Matsmart köper in mat från producenter, mat som i många fall annars hade slängts, och säljer vidare med 20–90 procents rabatt. Ungefär en tredjedel av de produkter vi säljer på vår webbplats, hade inte kunnat säljas i vanliga matbutiker på grund av bland annat kort ”bäst före-datum”.

Under 2016 köpte hushåll, organisationer och företag i Västra Götaland 125 ton mat från Matsmart – och räddade den därmed från att slängas. Den räddade maten motsvarar det årliga koldioxidutsläppet från 115 personbilar.

Fler invånare i Västra Götalands län kan göra en insats för miljön. Det handlar om att inte vara rädd för mat bara för att ”bäst före-dagen” är nära eller har passerats. Våga lukta och smaka på maten du har i kylskåpet. Smakar den bra är det bara att äta. Det är bra både för den egna plånboken och för klimatet.