Annons

Danien Heinänen: För få utbildar sig till undersköterskor

Flera faktorer gör att det är svårt att rekrytera till omsorgsyrkena. Hög chefsomsättning är en av dem, skriver Daniel Heinänen.
Insändare • Publicerad 15 oktober 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kompetensförsörjningen är en större fråga än att enbart bli lyssnad på eller få ta ansvar gentemot arbetsgivaren, skriver Daniel Heinänen i sin insändare.
Kompetensförsörjningen är en större fråga än att enbart bli lyssnad på eller få ta ansvar gentemot arbetsgivaren, skriver Daniel Heinänen i sin insändare.Foto: Lena Ehring

Min fråga gällde inte chefens ansvar över verksamheten, utan retoriskt om vad en rekryterande chef mer kan göra för att säkerställa rätt kompetens, som svar till M.B. Den kommentaren är felaktig.

Annons

I stora drag håller jag med dig om dina insändare, Gunilla. Även om jag inte delar din syn på ”tillsägelser och konsekvenser” från föregående insändare, framhåller du flertalet viktiga poänger. Efter din senaste insändare förstår jag din retorik bättre, du relaterar till anhörigperspektiv.

Med tanke på de senaste insändarna vill jag passa på att förklara min bakgrund. Jag har livslång erfarenhet från vård- och omsorg, utan att gå in på närmare detaljer. Jag har varit en uppskattad och kompetent undersköterska i åtta år, men mitt mål har alltid varit att studera vidare. Vård- och omsorgsfrågor ligger mig varmt om hjärtat.

Jag håller med om ”krav utan gräns”; det är familjen det handlar om, inget är viktigare. En god chef är aldrig riktigt nöjd med verksamheten, men visar ändå uppskattning för personalen.

Kompetensförsörjningen är en större fråga än att enbart bli lyssnad på eller få ta ansvar gentemot arbetsgivaren. 2017 genomförde SKR en kampanj för att uppmärksamma kompetensbristen inom vården. Samma år tog bara fem elever examen från vård- och omsorgsprogrammet på Tingsholmsgymnasiet (något fler från vuxenutbildningen, även om de flesta lämnat yrket eller flyttat). Äldreomsorgen förväntas behöva 105 000 nya undersköterskor inom sju år enligt SKR, och trots flera initiativ visar Skolverket att de som utbildar sig inte täcker behoven. Observera att detta är för att motsvara dagens nivå.

”Samma år tog bara fem elever examen från vård- och omsorgsprogrammet på Tingsholmsgymnasiet.”

Jag instämmer om vikten av tillit och utveckling. Tyvärr har vi också hög chefsomsättning, vilket minskar stabiliteten för personalen. Rekryteringen i offentlig sektor påverkas även av lagkrav och att tjänster ges till de med högst meriter, oavsett lokal anknytning. Själv är jag övertygad om att detta är en kärnutmaning som många missar att adressera. Det är dock en annan diskussion.

Svårigheten att rekrytera beror främst på antalet pensionsavgångar, sjukskrivningar och uppsägningar men också på att inte tillräckligt många utbildar sig. Men ja, du har rätt, med bättre arbetsmiljö hade fler valt att arbeta kvar längre. Undersköterskorna i landet är trots allt den yrkesgrupp med högst sjukskrivningar enligt nationell statistik.

Tack för dina insändare Gunilla, jag uppskattar dina tankar och åsikter.

Daniel Heinänen

Annons
Annons
Annons
Annons