Dags att slopa karensavdraget

Karensavdraget bör avskaffas och det förändras inte av att samhället närmar sig ett normalläge efter pandemin. Det är ett omodernt och orättvist system, anser LO.
Insändare • Publicerad 2 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Som enda nordiska land har Sverige kvar det orättvisa karensavdraget, konstaterar Christine Marttila.
Som enda nordiska land har Sverige kvar det orättvisa karensavdraget, konstaterar Christine Marttila.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Den som kan jobba ska jobba. Men den som är sjuk ska vara hemma och slippa att bli straffad ekonomiskt för att man tar ansvar för sina kollegor och för hälsan i samhället.

Som enda nordiska land har Sverige kvar det orättvisa karensavdraget. Medan många tjänstemän kan jobba hemifrån när de är lite förkylda måste 97 procent av LO-förbundens medlemmar i Västsverige vara på sin arbetsplats varje dag. De jobbar dessutom ofta i kontaktyrken såsom i vården, omsorgen, handeln eller kollektivtrafiken.

Att LO-förbundens medlemmar har stått i frontlinjen i pandemin är ingen nyhet. Att de har haft möjlighet att få ersättning även för första sjukdagen har inneburit att fler har valt att stanna hemma även vid lätta symptom och det har minskat smittspridningen i samhället.

Det går ju lätt att se att även om huvudmålet med restriktioner och uppmaningar att stanna hemma var att minska coronasmittan så har det även påverkat andra smittsamma sjukdomar. Influensafallen har varit färre, vinterkräksjukan har varit snällare och vardagsförkylningarna har i stort sett lyst med sin frånvaro.

”Anledningen till att bevara själva karensavdraget luktar unken borgerlig människosyn.”

Det officiella skälet att ta bort karensersättningen är att det är ett stöd kopplat till coronarestriktionerna. Men det finns en risk att det blir en dyr upptäckt att karensersättningen faktiskt har hjälpt till att skapa ett friskare arbetsliv även i förhållande till andra smittsamma sjukdomar. Ett som i längden kan innebära färre korta sjukskrivningar och minska den farliga sjuknärvaron.

Anledningen till att bevara själva karensavdraget luktar unken borgerlig människosyn. Att systemet skulle utnyttjas och att människor fuskar om det är för ”billigt” att vara sjuk. Vi tror att det i längden skapar större ohälsa och kostar samhället ännu mer när det är så dyrt att vara hemma.

Att man går till jobbet fast man är sjuk beror inte alltid bara på att det är så dyrt att stanna hemma. Många känner också att man sviker sina kollegor, som är alldeles för få, om man inte går fast man är vissen. Välfärden är på många håll både underfinansierad och underbemannad. Det lägger inte grunden för ett hållbart arbetsliv.

LO:s hållning har hela tiden varit att karensavdraget bör avskaffas och den förändras inte av att samhället närmar sig ett normalläge efter pandemin. Det är ett omodernt och orättvist system som drabbar dem som har sämst betalt och sämst förutsättningar.

En sjukdag kan vara skillnaden mellan att få månaden att gå ihop eller gå back för en del. Ibland kan det vara skillnaden mellan att få chansen nästa gång det blir en lucka ledig eller att chefen ringer någon annan först.

Vi tycker att regeringen har gjort stora och bra satsningar i höstbudgeten, bland annat på ett höjt tak i sjukförsäkringen som gör den till en trygghetsförsäkring som räcker för de flesta. Men det kompenserar inte helt för att karensersättningen försvinner.

Vi hoppas att den socialdemokratiska partikongressen vill gå längre och uppmanar regeringen att slopa karensavdraget helt och göra det till en valfråga om ett år. Det vore bra för vanligt folk.

Christine Marttila, ordförande, LO Västsverige