GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Cyklister kan inte trafikreglerna

Många cyklister känner inte till att de har väjningsplikt på övergångsställen, skriver Med hjärtat i halsgropen.
Insändare • Publicerad 16 juli 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För att ha företräde på övergångsstället måste cyklister kliva av cykeln.
För att ha företräde på övergångsstället måste cyklister kliva av cykeln.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Många som cyklar kan tydligen inte trafikreglerna då det gäller att cykla över ett övergångsställe. Titt som tätt så gormar de för att de är nära att bli påkörda.

Så här står det i transportstyrelsen regler för dig som cyklar:

Övergångsställe:

Det är inte förbjudet för dig som cyklar att korsa en väg på ett övergångsställe, men övergångsstället är tänkt för gående och det är därför olämpligt att cykla där. Om du kliver av cykeln och leder den gäller samma regler som för gående. En cyklande som ändå korsar en väg på ett övergångsställe har alltid väjningsplikt både mot gående och mot fordon på vägen.

Så tänk på det nästa gång du cyklar över ett övergångsställe.

Med hjärtat i halsgropen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer