Annons

Coronakrisen blottar SD:s kunskapsluckor

I sin självpåtagna roll som biträdande ”statsepidemiolog” har Jimmie Åkesson gång på gång visat hur grunda hans kunskaper är generellt, skriver Bengt-Olof Foss.
Insändare • Publicerad 18 juni 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Med rötterna i en ideologi som svarat för mänsklighetens värsta förbrytelser klingar SD:s omsorg om landets invånare liv och hälsa falsk, anser Bengt-Olof Foss.
Med rötterna i en ideologi som svarat för mänsklighetens värsta förbrytelser klingar SD:s omsorg om landets invånare liv och hälsa falsk, anser Bengt-Olof Foss.Foto: Jonathan Näckstrand/TT

I de senaste opinionsundersökningarna tappar SD kraftigt. Som skäl anger SD:s ledning den pågående pandemin och att det är brukligt att väljarna sluter upp kring den sittande regeringen i en kris.

Nu är det de facto inte bara SD som backar. Även Liberalerna, som ingår i regeringsunderlaget, tappar väljare. Så även MP. Centerpartiet står och stampar på ungefär samma nivå som under de senaste åren. Partiet har svårt att lyfta och kanske Annie Lööfs frånvaro kan vara en del av förklaringen.

”Sakta men säkert blir bilden av ett enfrågeparti allt klarare för fler och fler.”
Annons

SD:s förklaring till det minskade stödet skall nog till stor del också förklaras med totala avsaknaden av insikt och kunskap om orsak och verkan. I sin självpåtagna roll som biträdande ”statsepidemiolog” har Jimmie Åkesson gång på gång visat hur grunda hans kunskaper är generellt och efterkloka påståenden om vad SD skulle ha gjort eller inte gjort om de hade haft makten möts med berättigad misstro.

Sakta men säkert blir bilden av ett enfrågeparti allt klarare för fler och fler av dess väljare. Med rötterna i en ideologi som svarat för mänsklighetens värsta förbrytelser klingar SD:s omsorg om landets invånare liv och hälsa falskt.

Förhoppningsvis ser vi en tillnyktring i den svenska väljarkåren. Jag tycker att flertalet partier i riksdagen tagit ett stort ansvar efter det minst sagt komplicerade tillståndet landet hamnade i efter det senaste valet. Efter en lång tid av regeringsförhandlingar kastas landet in i en pandemi med oerhörda påfrestningar. Det alltför stora antalet döda bland framför allt våra äldre inom äldrevården är ett misslyckande. Men jag vill påstå att de bakomliggande orsakerna till detta får flera regeringskonstellationer under de senaste 20–30 åren ta på sig. En utvärdering lär komma så småningom.

Frånsett detta har den plan som Folkhälsomyndigheten mejslat fram fungerat i stort. Det har hela tiden funnits kapacitet tillgänglig vid landets sjukhus för intensiv- och respiratorvård. Regeringen har lyssnat till landets verkliga experter och tagit råd. Vi har sluppit pinsamma politiska utspel med olika hårda slag i luften för att visa på handlingskraft och potens.

Smittskyddslagen i Sverige lägger ett stort ansvar på individen. En del skulle kalla det för att vi har en lagstiftning där man litar på sitt folk. Ytterst en ”demokratisk” lagstiftning. Begränsat med tvångsåtgärder. Vi väljer som individer hur stort ansvar vi är beredda att ta.

Bengt-Olof Foss

Annons
Annons
Annons
Annons