GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerpartiets röst för nedrustning har tystnat

I helgen håller Centerpartiet riksstämma. Men inför FN:s dag för avskaffandet av kärnvapen den 26 september undrar debattörerna vad har hänt med partiets röst för fred och nedrustning?
Debatt • Publicerad 24 september 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Är Centerpartiets historiska röst mot kärnvapen ett minne blott, frågar sig skribenterna.
Är Centerpartiets historiska röst mot kärnvapen ett minne blott, frågar sig skribenterna.
Foto: TT

För några år sedan var Centerpartiet positivt inställt till att kärnvapen skulle förbjudas genom en konvention och menade att ett ökat internationellt tryck krävs på de länder som har massförstörelsevapnen – särskilt i en tid då kärnvapenarsenaler förnyas. Men efter beslutet om att stödja ett svenskt medlemskap i Nato har partiets linje förändrats och engagemanget för nedrustning drastiskt försvagats. Är Centerpartiets historiska röst mot kärnvapen ett minne blott?

Samtidigt är partiets väljare fortfarande tydliga. I en Sifo-undersökning från hösten 2019, genomförd av Olof Palmes internationella center, säger 78 procent av partiets väljare att Sverige bör skriva under FN:s kärnvapenkonvention. Tidigare genomförda undersökningar visar samma mönster: centerpartisters motstånd mot kärnvapen är starkt. Det norska Senterpartiet samt liberala Venstre har tagit ställning för FN-konventionen och ser inga juridiska hinder för Norge att gå med, trots att landet är medlem i Nato.

”Kärnvapen är ett massförstörelsevapen skapat för att utplåna städer och döda miljontals oskyldiga människor.”

Karin Söder arbetade aktivt för nedrustning både under sin tid som partiledare och senare. Tillsammans med bland andra Hans Blix skrev hon år 2010: ”Vetenskapen har för första gången försett mänskligheten med medel till självförstörelse. Frågan är nu om vi har den kollektiva viljan och förmågan att stiga ut ur tillintetgörelsens skugga och förvandla visionen om en värld fri från kärnvapen till verklighet.”.

Kärnvapen är ett massförstörelsevapen skapat för att utplåna städer och döda miljontals oskyldiga människor. I en värld där hot om massförstörelse tillåts fortsätta är FN:s konvention om förbud mot kärnvapen som trädde i kraft tidigare i år en av få ljuspunkter. Konventionen är skapad för att stärka normen mot kärnvapen utifrån humanitär rätt och med hänsyn till kärnvapnens katastrofala konsekvenser för människor, miljö och klimat.

I arbetet mot kärnvapen behövs alla. I dag uppmanar vi centerpartistiska medlemmar att höja rösten för nedrustning och driva på för att ert parti återigen tar ställning och kräver att Sverige ska gå med i FN:s kärnvapenförbud.

Massförstörelsevapen ska bli en del av vår historia, inte ett fortsatt hot mot vår framtid.

Malin Nilsson, generalsekreterare, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, IKFF

Åsa Lindström, akutläkare och ordförande Svenska läkare mot kärnvapen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.