Annons

Centerpartiet: Vi behöver en nationell strategi för anhörigstödet

Nästan var femte person ägnar sina dagar och nätter åt att vårda och stödja familjemedlemmar, skriver företrädare för Centerpartiet i sin insändare.
insändare • Publicerad 12 oktober 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att balansera ansvaret att vårda en anhörig med andra åtaganden såsom arbete, familj och personliga behov kan vara en oerhört tuff uppgift, skriver företrädare för Centerpartiet i sin insändare.
Att balansera ansvaret att vårda en anhörig med andra åtaganden såsom arbete, familj och personliga behov kan vara en oerhört tuff uppgift, skriver företrädare för Centerpartiet i sin insändare.Foto: Henrik Montgomery/TT

Att ta hand om en anhörig är en viktig men tung uppgift som många svenskar tar. Nästan var femte person ägnar sina dagar och nätter åt att vårda och stödja familjemedlemmar med hälsoproblem eller funktionsnedsättningar. Dessa vårdare är hjältar som ofta arbetar i det tysta, helt utan att få den uppskattning och det stöd de förtjänar.

Att balansera ansvaret att vårda en anhörig med andra åtaganden såsom arbete, familj och personliga behov kan vara en oerhört tuff uppgift. Som anhörig ställs man inför fysiska, psykiska och ekonomiska påfrestningar som kan ha en negativ inverkan på den egna hälsan och välbefinnandet.

”Det är enormt viktigt att rusta kommunerna för att möta utmaningarna inom omsorgen.”
Annons

Centerpartiet jobbar för ett än mer förbättrat anhörigstöd och för att skapa en sammanhållen struktur som ger kommunerna och Försäkringskassan de verktyg de behöver för att säkerställa lika möjligheter för alla. Det är enormt viktigt att rusta kommunerna för att möta utmaningarna inom omsorgen, särskilt med tanke på den växande andelen äldre i befolkningen. Vi behöver ta fram en nationell strategi!

Anhörigstöd bör omfatta ökad tillgång till utbildning och rådgivning, avlastningstjänster för att ge anhörigvårdare en välbehövlig paus, samt möjligheten att få professionellt stöd och rådgivning. Dessutom måste vi se till att det finns ekonomiskt stöd för att mildra de ekonomiska påfrestningar som de ofta möter. Det behövs en ny lagstiftning som reglerar ersättning för vård av nära anhöriga. Anhörigstödet ska präglas av jämställdhet och jämlikhet, då många kvinnor direkt går från att ta hand om sina egna barn till att ta hand om sina föräldrar.

Fredag den 6 oktober var det nationella anhörigdagen. Som företrädare i kommunerna, regionerna och andra instanser bär vi ett stort ansvar för att adressera dessa frågor och se till att anhöriga får det stöd de behöver.

Cecilia Andersson (C), regionråd, Borås
Cecilia Andersson (C), regionråd, BoråsFoto: Peter Wahlström

Cecilia Andersson (C), regionråd i VGR

Mikael Dahl, gruppledare Centerpartiet i Ulricehamn.
Mikael Dahl, gruppledare Centerpartiet i Ulricehamn.Foto: Pernilla Rudenwall

Mikael Dahl (C), gruppledare Centerpartiet Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons