Annons

Byggbranschen gör upp med machokulturen

Så länge vi tillåter jargongen pågå på våra arbetsplatser så bidrar vi till en miljö där våra unga män i högre grad riskerar att utföra en våldsam eller kränkande handling, skriver Maria Josefsson och Sonja Larsson.
Debatt • Publicerad 10 april 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Byggbranschen har en jargong som bygger på en machokultur med stereotypa påstående om både könsroller och maskulinitet och femininet. Det behöver förändras, anser skribenterna.
Byggbranschen har en jargong som bygger på en machokultur med stereotypa påstående om både könsroller och maskulinitet och femininet. Det behöver förändras, anser skribenterna.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

13 kvinnor dödas årligen av våld i nära relation i Sverige. Sedan pandemin startade har våldet mot kvinnor och barn ökat från en redan hög nivå. Som Nina Rung skriver i Expressen 31/3: ”Pandemins osynliga offer lever i ett helvete”. Hon menar att vi nu ser en skrämmande ökning av misshandelsfall och stödbehov till följd av en markant ökning av hemarbete och nedstängning.

Ökningen presenterades i en rapport från Huskurage (Huskurage är en förening, skapad av Nina Rung och Peter Rung, som förebygger och förhindrar våld i nära relation). 2020 anmäldes 16 461 misshandelsfall mot kvinnor inom nära relationer, det är en ökning med 15,4 procent jämfört med året innan.

Annons

Fler än någonsin har sökt stöd hos Unizons kvinno-, tjej och ungdomsjourer. Under 2020 sökte över 138 500 stödkontakttillfällen, jämfört med 121 600 år 2019. Anmälningar om våldtäkt inomhus mot kvinnor i relation ökade med 10 procent under 2020, medan anmälningar om våldtäkt inomhus mot flickor under 15 år ökat med hela 14,5 procent.

Ser vi till Ulricehamns kommun anmäldes mellan åren 2016 och 2019 årligen omkring 60 brott i nära relation. 2020 ökade detta med över 40 procent.

”Vi bär alla ett solidariskt ansvar att göra det en kan.”

Det här är inte bara något vi tar starkt avstånd från, utan vi försöker ta vårt ansvar i frågan. Vi vet att byggbranschen har en jargong som bygger på en machokultur med stereotypa påstående om både könsroller och maskulinitet och femininet. Det är en jargong som har sitt ursprung i en bransch där det krävts att vara tuff, tålig och sätta sin hälsa på spel för att klara av jobbet. Så behöver det inte vara längre.

Vad har byggbranschen att göra med det ökade våldet? Risken att utöva en våldsam eller kränkande handling ökar med 3,2 gånger för unga män som instämmer i stereotypa påstående om både könsroller och maskulinitet och femininet. Så länge vi tillåter jargongen pågå på våra arbetsplatser, i våra omklädningsrum och i våra samtal bidrar vi till en miljö där våra unga män i högre grad riskerar att utföra en våldsam eller kränkande handling. Vi bär alla ett solidariskt ansvar att göra det en kan. Även du.

Vi har därför valt att införa Byggkurage på alla våra arbetsplatser. Byggkurage är en policy framtagen av Erik Larsson Bygg tillsammans med Nina Rung och Peter Rung, för att minska den jargong som dominerar för att skapa tryggare, trevligare och säkrare byggarbetsplatser med hopp om att rädda liv.

Tillsammans gör vi skillnad och tillsammans räddar vi liv.

Maria Josefsson, Hökerum Bygg AB

Sonja Larsson, Erik Larsson Bygg AB

Annons
Annons
Annons
Annons