Bygg mer med grön betong i Västra Götaland

Vänsterpartisterna Dan Ljung och Evalena Öman förordar att Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltare Västfastigheter efterfrågar mer klimatanpassad grön betong och andra material än betong i kommande byggprojekt.
insändare • Publicerad 7 december 2021 • Uppdaterad 9 december 2021
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mer grön betong, men också mer trä och fossilfritt stål, är vänsterpartisterna Dan Ljung och Evalena Ömans förslag till regionfullmäktige.
Mer grön betong, men också mer trä och fossilfritt stål, är vänsterpartisterna Dan Ljung och Evalena Ömans förslag till regionfullmäktige.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Frågan om Cementas betongtillverkning på Gotland satte frågan om samhällets beroende av betong i blixtbelysning. Vi var många som såg både sårbarheten i tillgången till betong och samtidigt de miljöproblem som tillverkningen leder till med risk för att förstöra grundvattnet och koldioxidutsläppen. Vänsterpartiet har skrivit en motion till regionfullmäktige om att vi vill att Västfastigheter efterfrågar mer klimatanpassad, grön betong i Västra Götalandsregionens kommande bygg- och anläggningsprojekt. Men vill också att Västfastigheter fasar ut betongen och byter till mer ekologiskt hållbara material.

Västra Götalandsregionen är genom Västfastigheter en av regionens största fastighetsförvaltare och upphandlare av ny- och ombyggnationer. När en så stor aktör visar sina preferenser vid upphandlingar kommer byggbranschen att vara lyhörd.

Det finns olika typer och kvaliteter av klimatanpassad/klimatförbättrad ”grön” betong. Graden av klimatreducering är olika för olika typer och kan variera allt mellan 10 och 50% reducering av koldioxidutsläpp. Kvaliteten på de olika typerna fungerar olika bra för olika miljöer.

”Utfasningen av all betong måste ökas och reella mål krävs för att det ska ske i närtid. Framställningen av betong är oerhört resurskrävande och ger stora utsläpp av koldioxid. Idag står byggindustrin för cirka 19 % av de totala utsläppen av koldioxid i Sverige.”

Utfasningen av all betong måste ökas och reella mål krävs för att det ska ske i närtid. Framställningen av betong är oerhört resurskrävande och ger stora utsläpp av koldioxid. Idag står byggindustrin för cirka 19 % av de totala utsläppen av koldioxid i Sverige.

Vi vill att Västfastigheter bygger mer i trä, och en övergång till fossilfritt stål kommer också att vara möjlig i framtiden. Så vår idé om förändring är både att byta till grön betong och samtidigt fasa ut betonganvändningen för att istället använda mer ekologiskt hållbara material.

Dan Ljung (V) ledamot i Fastighetsnämnden i Västra Götalandsregionen

Evalena Öman (V) andre vice ordförande i Miljönämnden i Västra Götalandsregionen