GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bygg fler moderna idrottshallar och öka rörelseglädjen

Stillasittandet och hälsoklyftorna riskerar att öka bland unga till följd av coronapandemin. Nu behöver kommunerna agera för att vända trenden, skriver representanter från Sveriges fem största inomhusidrottsförbund och White arkitekter.
Debatt • Publicerad 1 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Pressbild

När det planeras för nya bostadsområden glöms ofta idrott och rörelseglädje bort, vilket har gett en stor brist på idrottshallar. Att barn och ungdomar idrottar i gamla slitna hallar från 70-talet – vilket är fallet på vissa håll i Västra Götaland – är ett rejält underbetyg. Precis som resten av samhället behöver även hallarna förnyas.

”För att bryta den negativa utvecklingen behöver vi fler välkomnande platser där unga kan mötas under trygga, jämlika och hälsofrämjande former.”

Redan innan pandemin var det bara två av tio barn som fick tillräckligt mycket motion. För att bryta den negativa utvecklingen behöver vi fler välkomnande platser där unga kan mötas under trygga, jämlika och hälsofrämjande former. Samarbetsprojektet Framtidens Idrottshall har startats för att bidra till just det här.

Basket, gymnastik, handboll, innebandy och volleyboll står tillsammans för ungefär en fjärdedel av alla idrottsaktiviteter i Västra Götaland. Många tusen utövare går varje dag till sin idrottshall, men få upplever idrottsmiljön som tilltalande. När dessutom stillasittandet kan riskera att öka till följd av coronapandemin blir det tyvärr ett enklare val för många unga att hoppa över träningen när hallen är gammal, sliten och dåligt utrustad.

Forskning visar att rätt utformade idrottshallar och idrottsanläggningar leder till ökad fysisk aktivitet. Därför är det nu hög tid för Västra Götalands kommunpolitiker att agera för att skapa bättre förutsättningar för barn och unga att få ett liv i rörelse.

Beslutsfattarna behöver:

  • Bygga fler idrottshallar som skapar förutsättningar för livslång rörelseglädje.
  • Prata ännu mer med oss i idrottsrörelsen om hur vi tillsammans kan bidra till en stärkt folkhälsa.
”Vi måste arbeta tillsammans för att se till att det byggs rätt sorts anläggningar och idrottsmiljöer, med lika god tillgång för alla människor.”

Varken Västra Götalands beslutsfattare eller idrottsrörelsen kan göra arbetet på egen hand. Vi måste arbeta tillsammans för att se till att det byggs rätt sorts anläggningar och idrottsmiljöer, med lika god tillgång för alla människor. På så sätt kan vi bryta den negativa trenden och väcka rörelseglädjen hos framtidens barn och unga.

Märit Bergendahl, ordförande Svenska Innebandyförbundet

Mats Carlsson, ordförande Svenska Basketbollförbundet

Anna Iwarsson, ordförande Svenska Gymnastikförbundet

Fredrik Rapp, ordförande Svenska Handbollsförbundet

Lennart Neovius, ordförande Svenska Volleybollförbundet

Niklas Singstedt, projektansvarig arkitekt, White arkitekter

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer