1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bygg fler moderna idrottshallar och öka rörelseglädjen

Stillasittandet och hälsoklyftorna riskerar att öka bland unga till följd av coronapandemin. Nu behöver kommunerna agera för att vända trenden, skriver representanter från Sveriges fem största inomhusidrottsförbund och White arkitekter.
Foto: Pressbild

När det planeras för nya bostadsområden glöms ofta idrott och rörelseglädje bort, vilket har gett en stor brist på idrottshallar. Att barn och ungdomar idrottar i gamla slitna hallar från 70-talet – vilket är fallet på vissa håll i Västra Götaland – är ett rejält underbetyg. Precis som resten av samhället behöver även hallarna förnyas.

quote
För att bryta den negativa utvecklingen behöver vi fler välkomnande platser där unga kan mötas under trygga, jämlika och hälsofrämjande former.
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ut.se, appen MinUT och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 109 kr)

Redan innan pandemin var det bara två av tio barn som fick tillräckligt mycket motion. För att bryta den negativa utvecklingen behöver vi fler välkomnande platser där unga kan mötas under trygga, jämlika och hälsofrämjande former. Samarbetsprojektet Framtidens Idrottshall har startats för att bidra till just det här.

Basket, gymnastik, handboll, innebandy och volleyboll står tillsammans för ungefär en fjärdedel av alla idrottsaktiviteter i Västra Götaland. Många tusen utövare går varje dag till sin idrottshall, men få upplever idrottsmiljön som tilltalande. När dessutom stillasittandet kan riskera att öka till följd av coronapandemin blir det tyvärr ett enklare val för många unga att hoppa över träningen när hallen är gammal, sliten och dåligt utrustad.

Forskning visar att rätt utformade idrottshallar och idrottsanläggningar leder till ökad fysisk aktivitet. Därför är det nu hög tid för Västra Götalands kommunpolitiker att agera för att skapa bättre förutsättningar för barn och unga att få ett liv i rörelse.

Beslutsfattarna behöver:

  • Bygga fler idrottshallar som skapar förutsättningar för livslång rörelseglädje.
  • Prata ännu mer med oss i idrottsrörelsen om hur vi tillsammans kan bidra till en stärkt folkhälsa.
quote
Vi måste arbeta tillsammans för att se till att det byggs rätt sorts anläggningar och idrottsmiljöer, med lika god tillgång för alla människor.

Varken Västra Götalands beslutsfattare eller idrottsrörelsen kan göra arbetet på egen hand. Vi måste arbeta tillsammans för att se till att det byggs rätt sorts anläggningar och idrottsmiljöer, med lika god tillgång för alla människor. På så sätt kan vi bryta den negativa trenden och väcka rörelseglädjen hos framtidens barn och unga.

Märit Bergendahl, ordförande Svenska Innebandyförbundet

Mats Carlsson, ordförande Svenska Basketbollförbundet

Anna Iwarsson, ordförande Svenska Gymnastikförbundet

Fredrik Rapp, ordförande Svenska Handbollsförbundet

Lennart Neovius, ordförande Svenska Volleybollförbundet

Niklas Singstedt, projektansvarig arkitekt, White arkitekter

Läs mer

Borås

Länsstyrelsens larm: Allt fler unga riskerar drabbas av covid-19

Ur rapporten: ”Vi kan bara hoppas att föregående helg inte upprepar sig”.

Sport

Skidlandslaget håller sig hemma

Längdslandslaget har beslutat att hålla sitt planerade utlandsläger i Sverige stället.

Sport

Fotboll: Gällstad förstärker inför derbyt

På lördag ställs Gällstad mot rivalen Tvärred/Vegby på Åvalla. Där får man hjälp av ytterligare en Dalstorpsspelare, Elias Andersson.

Nyheter

Chans att brodera för Pride: ”Får uttrycka sig själva”

Med nål och tråd kan alla bidra till utställningen under vecka 35.

Sport

Fotboll: Johansson vände till ÅT-seger på tre minuter – ”Otroligt skönt”

Åsarp-Trädets Linus Johansson vände 0–1 till 2–1 på matchens fyra sista minuter och såg till att laget tog hem segern borta mot Ardala.

Nyheter

Öppningen av Centralen skjuts fram

Kontroller drog ut på tiden – hoppas kunna öppna snart.