Annons

Bra att fler inser att vi behöver bilen

Svar till Göran Andersson, UT 15/8.
Slutreplik • Publicerad 8 september 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dagens regering är bilfientlig, menar skribenterna.
Dagens regering är bilfientlig, menar skribenterna.Foto: PONTUS LUNDAHL

Göran Andersson påpekar att det är viktigt för dem som jobbar att man har råd med bil och att reseavdragen för resor till jobbet är en viktig fråga. Vi kan bara hålla med.

Men med dagens regering har tyvärr drivmedelsskatterna ökat kraftigt, liksom fordonsskatterna, både för husbilar, transportfordon och personbilar.

Annons

Vi riskerar nu också kraftigt försämrade reseavdrag, vilket skulle slå mycket hårt mot alla bilpendlare i Sjuhärad. Under den moderatledda Alliansregeringen höjdes reseavdraget per körd kilometer och bensinskatten var lägre än i dag.

”Man höjer gärna skatter på allt från bilar till fastigheter.”

Andersson raljerar om att ”välbeställda” har råd med extrema husbilsskatter. Vår poäng är att den extrema fordonsskatten för ett fordon som står parkerad större delen av tiden slår hårdast mot pensionärer och andra med normala inkomster som väljer att semestra hemma med husbil istället för att åka på charterresa eller äga ett sommarhus.

Anderssons retorik är den vanliga från socialdemokrater – man höjer gärna skatter på allt från bilar till fastigheter med motiveringen att det ”slår mot de rika”, och glömmer att det slår ännu hårdare mot dem som inte är rika.

Vi moderater vill sänka skatterna för alla. Det går utmärkt om vi prioriterar det som är viktigt och sparar på annat. Vi kommer att visa i vår budgetmotion i höst hur vi prioriterar.

Jan Ericson (M)

Sofia Westergren (M)

Kjell Jansson (M)

Lars Beckman (M)

riksdagsledamöter och initiativtagare till Riksdagens bilnätverk

Annons
Annons
Annons
Annons