Annons

Bengt-Olof Foss: Lägg biblioteket mitt i stan – vid Tingsholmsgymnasiet

Kompromissen kring beslutet om att placera biblioteket på Marknadsplatsen vilar på ett löfte att inte privatisera sim- och sporthallen. Men hur länge gäller den överenskommelsen? undrar Bengt-Olof Foss.
insändare • Publicerad 7 september 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Låt det nya biblioteket och kulturhuset bli granne med Tingsholmsgymnasiet, föreslår Bengt-Olof Foss.
Låt det nya biblioteket och kulturhuset bli granne med Tingsholmsgymnasiet, föreslår Bengt-Olof Foss.Foto: Christer Seldevall

Frågan om placeringen av kommunens kulturhus/bibliotek tenderar att dra ett löjets skimmer över hela processen. I snart 40 år har det varit känt för kommunledningen att vårt nuvarande stadsbibliotek behöver ersättas på grund av bland annat mögel och läckage. Efter 40 år finns det inte ens en skiss att hänvisa till. Vad utredningar och konsulttjänster har kostat skattebetalarna i Ulricehamn törs man knappt tänka på. En uppgift för kommunrevisionen kanske? Men inklusive externa och interna kostnader handlar det om många tiotals miljoner kronor fram till i dag.

Tanken att förena ett nytt bibliotek med ett kulturhus behöver inte vara fel men har inte gjort frågan mindre komplicerad. Att Ulricehamn kan skryta med att vara platsen för ett av Sveriges vackraste Folkets Hus med över 100 år av historia tycks ha förbigåtts helt. Tala om kulturhus.

Annons

I lördagens UT möts vi av rubriken ”Marknadsplatsen trolig plats efter kompromiss”. Ulricehamnsalliansen tillsammans med företrädare för Socialdemokraterna möter media på Marknadsplatsen och låter meddela att de är överens. Här skall ett nytt kulturhus och stadsbibliotek ligga.

Kompromissen, som ligger till grund för Socialdemokraternas medverkan, visar sig bestå av ett löfte från Alliansen att Sim- och sporthallen inte skall privatiseras.

Marknadsplatsen, eller Fänabacken som den en gång kallades, har en lång historia och har spelat en viktig roll i ulricehamnarens dagliga liv. Som nyinflyttad ulricehamnare fick jag lära mig av äldre invånare att platsen länge varit en viktig mötesplats för kommunens invånare. Inte minst för den omgivande landsbygdens folk. En mötes- och handelsplats långt före mobiltelefoner och näthandel.

”Jag kan inte tänka mig en bättre resurs för vårt gymnasium och dess lärare, ledare och studeranden. Ett bibliotek vägg i vägg med gymnasiet.”

Ulricehamns stadskärna är inte speciellt stor. De tar cirka tio minuter att gå från norra delen på Gågatan till den södra delen. Marknadsplatsen spelar även i dag en viktig roll för besökare. Oavsett om dessa är långväga gäster eller kommer från andra delar av kommunen. Lättillgänglig. Lättparkerad. All tänkbar service inom gångavstånd. Marknadsplatsen är viktig för handeln i centrum. Att jag skriver ”lättparkerad” beror på att jag av egen erfarenhet numer upplever vissa svårigheter med att fickparkera. Jag är säkert inte ensam om detta och tror många väljer Marknadsplatsen av just det skälet.

Men för all del. ICA Maxi vid Ubbarp erbjuder generösa parkeringsplatser så det kanske inte spelar så stor roll vad som händer med Marknadsplatsen.

Ulricehamn har ett Kulturhus med ett gediget utbud av olika evenemang. Men biblioteket är kommunens sorgebarn. En så viktig institution i samhället får inte hanteras som det gjorts under lång tid.

Men måste biblioteket verkligen ligga där de olika förslagen under senare år placerat detta? ICA-Tornet? Stureparken? Järnvägsområdet? Marknadsplatsen? Ingen av dessa platser ligger ”mitt i stan”. Det gör däremot Tingsholmsgymnasiet där Ulricehamns framtid utbildas. Ett kunskapscentrum. Jag kan inte tänka mig en bättre resurs för vårt gymnasium och dess lärare, ledare och studeranden. Ett bibliotek vägg i vägg med gymnasiet. Med en placering i anslutning till Tingsholmsgymnasiet hamnar faktiskt biblioteket ”mitt i stan”.

Avslutningsvis vill jag ställa följande fråga till företrädare för Alliansen och Socialdemokraterna. Överenskommelsen om att Sim- och sporthallen inte skall privatiseras. Hur länge gäller den? Ser fram mot ett svar här på UT:s debattsida.

Bengt-Olof Foss

Annons
Annons
Annons
Annons