Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Beklagligt att körerna avvecklas

Det går att behålla körerna i Åsundens församling om bara viljan finns, skriver Tom Tillman.
Jag tycker det är beklagligt att körerna i Marbäck avvecklas. Så gör nog många kyrkobesökare också, påpekar skribenten.
Jag tycker det är beklagligt att körerna i Marbäck avvecklas. Så gör nog många kyrkobesökare också, påpekar skribenten.
Foto: Leif R Jansson / TT
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men då ljuger pigan…Orden går tillbaka till en sketch med Fridolf Rhudin för många år sedan. Jag skall återkomma till det längre fram i min insändare, en insändare som handlar om artikeln i torsdagens UT, angående att Svenska kyrkan drar ner på sin körverksamhet.

Fyra körer skall bli två. Det motiveras bland annat på följande sätt:” Prioriterar barn- och ungdomskörerna. De utgör ju en särskilt viktig position, så de har vi inte dragit ned på alls”.

Det är kyrkoherden som uttalar sig på det viset. Men vad menar han? ”En särskilt viktig position”, vilket jag tolkar som att de körer som nu skall läggas ned inte har den rollen. Lite styggt tolkar jag det som att de äldre inte har samma betydelse. Inte som körsångare eller som kyrkobesökare. Det är ju bland annat dessa körer som nu skall avvecklas som dragit såväl äldre som yngre till kyrkan med sina konserter. Och som gjort program anpassade till kyrkans olika högtider. De skall nu tydligen ersättas av en kör som skall sjunga musikaler. Inte riktigt samma sak. Och frågan är väl om det är kyrkans uppgift?

Svenska kyrkan har aldrig varit framstående på personalpolitik eller arbetsrätt.

De tre körer som läggs ner är samtliga baserade i Åsundens församling, Marbäck. Och då kommer vi till den delen där kyrkan faktiskt far med osanning. Nedläggningen motiveras med följande: ”Anledningen till detta är att den musiker som leder de här körerna i dag har jobbat flera år efter pensionsåldern. Det är hon som slutar och därför läggs hennes körer ner”.

Svenska kyrkan har aldrig varit framstående på personalpolitik eller arbetsrätt. Enligt lagen om anställningsskydd, Las, har den anställde rätten att jobba kvar till 67 år. Sedan skall man gå i pension. Men om arbetsgivaren och arbetstagaren är överens kan anställningsförhållande förlängas, fast i en delvis annan form. Och där finns det ingen över gräns så länge man är överens. Anställningen kan fortsätta som en timställning eller arvodesanställning. Jag tycker det är beklagligt att körerna i Marbäck avvecklas. Så gör nog många kyrkobesökare också. Men det skall motiveras på ett riktigt sätt. Det går att behålla körerna i Åsundens Församling om bara viljan finns.

Tom Tillman

Läs mer