unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Även Sverige bör förbjuda minkfarmar

Sveriges minkfarmar är en farlig källa för virusspridning. Det är dessutom orimligt att i vår moderna tid behandla djur som varor, anser miljöpartister.
Nu är läge för Sverige att stänga minkfarmarna. De hör dåtiden till, anser skribenterna.
Nu är läge för Sverige att stänga minkfarmarna. De hör dåtiden till, anser skribenterna.
Foto: Patric Söderström / TT
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är ohållbar djurhållning som har orsakat nästan alla pandemier. Svininfluensan, fågelinfluensan och även coronapandemin. Sveriges minkfarmar är en farlig källa för virusspridning. För Miljöpartiet är det dessutom orimligt att i vår moderna tid behandla djur som varor. Det är dags att stänga minkfarmarna.

Ett förbud var på gång redan för 15 år sedan, men stoppades av alliansregeringen när den tillträdde 2006. Vi förstår inte varför Socialdemokraterna bytt fot sedan dess och varför de borgerliga partierna (inklusive Sverigedemokraterna) så envist håller minkfarmarna bakom ryggen?

quote
I Danmark har muterade varianter av coronaviruset upptäckts på flera minkfarmar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ut.se, appen MinUT och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 109 kr)

I praktiken är minkfarmar ingen särskilt stor näring i Sverige idag. Det finns ett 40-tal minkfarmar i Sverige, de flesta sysselsätter väldigt få personer och medelåldern bland dessa är hög. I praktiken är det drygt hundra personer som arbetar inom näringen i dag. Om staten förbjuder en näring måste givetvis någon form av omställningsstöd för dessa utgå. Under hösten avlivas de flesta minkar helt enligt farmarnas årshjul. En total avveckling i närtid borde därför vara möjlig med rätt omställningsstöd.

I Danmark har muterade varianter av coronaviruset upptäckts på flera minkfarmar. Efter ett par veckors diskussion i Danmark har nu den danska S-regeringen tillsammans med sina liberala och rödgröna samarbetspartier beslutat att avliva alla landets minkar. Den norska högerregeringen förbjöd för flera år sedan minkfarmar, och listan över länder som fattat liknande beslut kan göras lång.

För miljöpartiet är valet enkelt. Nu är läge för Sverige att stänga minkfarmarna. De hör dåtiden till.

Janine Alm Ericson (MP), riksdagsledamot

Emma Nohrén (MP), ordförande, Miljöpartiet Västra Götaland