Annons

Arne Fransson: Kommer miljö- och byggnämnden godkänna solceller på Folkets hus?

Efter valet måste Ulricehamn få en ny miljö- och byggnämnd, skriver Arne Fransson, Miljöpartiet, i sin insändare. Han undrar om nuvarande nämnd kommer att godkänna solceller på Folkets hus tak.
insändare • Publicerad 16 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommer nuvarande miljö- och byggnämnd godkänna solceller på Folkets hus tak? undrar miljöpartisten Arne Fransson.
Kommer nuvarande miljö- och byggnämnd godkänna solceller på Folkets hus tak? undrar miljöpartisten Arne Fransson.Foto: Pernilla Rudenwall

Antalet ordinarie ledamöter i miljö- och byggnämnden i Ulricehamn är till antalet sju. Två är centerpartister, två är socialdemokrater, en från Nya Ulricehamn, en person är moderat och en person tillhör Sverigedemokraterna.

Enigheten var total hos nämndens ordinarie ledamöter om att inga solceller skulle placeras längs bryggan vid Kallbadhuset. Det fanns alltså inga tankar på hur framtidens Kallbadhus skulle kunna se ut. Ett Kallbadhus med framtidens ideal som handlar om fossilfrihet. Nämndens ordinarie ledamöter såg mer bakåt än framåt. De verkar inte förstå ”Greta-generationen” som är redo att flyga ur boet och vill se mera av solceller på offentliga och privata byggnader.

Annons

För ett tag sedan deklarerade EU- kommissionens ordförande Ursula von der Leyen mycket tydligt att vid nybyggnation och ombyggnation inom EU ska det på taken installeras solceller för att lättare slippa Putins olja och gas.

”Enigheten var total hos nämndens ordinarie ledamöter om att inga solceller skulle placeras längs bryggan vid Kallbadhuset.”

Men detta är vad jag förstått inget av intresse för miljö- och byggnämndens ledamöter i Ulricehamn. Ett parti som vill betrakta sig som nytt, friskt och fräscht är NYA Ulricehamn. Ni kommer inte undan nu. Är ni lika gammalmodiga som de andra partierna S, C , M och SD tänker i nämnden?

Nu kommer jag till vad som snart kommer på nämndens bord.

Jag har förstått att styrelsen för Kulturhuset Folkets Hus i Ulricehamn har lämnat in en ansökan om solceller vid en ombyggnad av södersidans tak. Här ligger nu ett tak med falsad plåt och sedan är det tänkt att ha ett nytt tak med solceller och det kommer att bli svårt att urskilja att det ligger solceller där.

Är nämndens ledamöter även här negativa till solceller?

I Ulricehamn ska det inte behöva ta så lång tid för att tillåta solceller vid Kallbadhuset och Folkets Hus. I värsta fall bara till kommunvalet 11 september 2022. Efter valet måste Ulricehamn få en ny miljö- och byggnämnd.

Jag vill påpeka att Miljöpartiet i Ulricehamn har endast en ersättarplats i nämnden och har därmed ingen rätt att yrka, tyvärr.

Får Miljöpartiet fler mandat och röster i valet så kommer vi att göra anspråk på ordinarie plats i nämnden och varför inte, i förhandlingar med de andra partierna, begära ordförandeskapet i nämnden.

Arne Fransson,

ledamot i Kommunfullmäktige och gruppledare i Miljöpartiet Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons