Annons

Argumentet ”alla djur har rätt att leva” håller inte i vargfrågan

Vargens utbredning hotar i förlängningen den svenska livsmedelsförsörjningen, skriver signaturen Beron.
insändare • Publicerad 17 augusti 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vargens explosionsartade utbredning i jordbrukslandskapet under senaste år bör nog också ses med stor oro, skriver signaturen Beron.
Vargens explosionsartade utbredning i jordbrukslandskapet under senaste år bör nog också ses med stor oro, skriver signaturen Beron.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Svenska rovdjursföreningen är en mindre intresseorganisation som gjort sig känd genom återkommande överklaganden av myndigheternas beslut när det gäller skyddsjakt av varg. På föreningens Facebooksida handlar inläggen oftast om att alla djur ha rätt att leva. Detta är en kommentar som ofta förekommer i den här gruppen. Ett tyckande som lätt kan väcka medkänsla. Nu är det ju så att vi lever i ett jordbruks- och industrisamhälle vilket begränsar att vissa arter får utvecklas fritt. Kan här nämna några exempel:

1. På Öland har länge pågått ett projekt där man försöker rädda vissa sjöfågelarter genom att decimera räv och grävlingsstammarna.

Annons

2. I fjällvärlden måste rödräven begränsas för att rädda den utrotningshotade fjällräven.

3. I norr har vi även mårdhunden en invasiv art som måste hindras från att sprida sig i landet.

4. Ytterligare en invasiv art som hotar oss är stenmården. Den bedriver man en intensiv jakt på i Skåne.

”Nu är det ju så att vi lever i ett jordbruks- och industrisamhälle vilket begränsar att vissa arter får utvecklas fritt.”

Om man tror att alla rovdjur kan utvecklas fritt är nog detta ren utopi. Vargens explosionsartade utbredning i jordbrukslandskapet under senaste år bör nog också ses med stor oro. Om betesdjuren minskar eller försvinner hotas den biologiska mångfalden. I förlängningen kommer även den svenska självförsörjningen av livsmedel att minska. Devisen ”alla djur har rätt att leva” håller inte.

Beron

Annons
Annons
Annons
Annons