Annons

Ansvaret vilar tungt på Moderaterna angående köerna till BUP

Moderaterna har haft ansvar i regionen de senaste åtta åren, men undrar fem månader efter de förlorade regionvalet när köerna till BUP är borta. Det är på sin höjd oförskämt, skriver Janette Olsson, Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen i sitt svar.
Insändare • Publicerad 10 juni 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jag kommer naturligtvis inte luta mig tillbaka förrän alla barn får vård och stöd i tid. Pajkastning kan andra ägna sig åt, skriver Janette Olsson, Socialdemokraterna.
Jag kommer naturligtvis inte luta mig tillbaka förrän alla barn får vård och stöd i tid. Pajkastning kan andra ägna sig åt, skriver Janette Olsson, Socialdemokraterna.Foto: isabell Höjman/TT

Beiring och Fast från Moderaterna i regionen trummar på som att de inte haft ansvar de senaste åtta åren för de historiskt långa köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. Det är på sin höjd oförskämt. Under M:s tid vid makten hade vissa regiondelar längst väntan i hela Sverige. Nu fem månader efter att de förlorade regionvalet undrar de när vårdköerna till BUP är borta. Och de fick svar, men jag kan upprepa det.

”Tillgängligheten till första besök ligger sedan mars 2023 bättre än riksgenomsnittet.”
Annons

Samverkan mellan kommuner och region för att tillsammans stödja och utreda barn som behöver det prioriterat.

Genom BUPs tillgänglighetsuppdrag har regionen försökt bidra till samverkan genom att ta fram stöd för remissunderlag som finns på vårdgivarwebben, utbildningar och konsultationstillfällen. Vidare har BUP tillgänglighetsuppdrag försökt bidra till samverkan genom genomförandet av skav-workshops inom hela regionen tillsammans med de sex vårdsamverkans nätverken och respektive utbildningsnätverk. Syftet är att aktörerna, efter att ha enats om vad som skaver, ska kunna utveckla de lokala förutsättningar som krävs för samverkan. Tillgängligheten till första besök ligger sedan mars 2023 bättre än riksgenomsnittet, andel första besök genomförda inom 30 dagar har ökat från 47 procent till 57 procent och medianväntetiden minskat från 44 till 25 dagar. Kön med väntande till första besök har minskat från 579 till 430 personer.

Jag kommer naturligtvis inte luta mig tillbaka förrän alla barn får vård och stöd i tid. Pajkastning kan andra ägna sig åt.

Janette Olsson, Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen

ordförande Strategisk hälso- och sjukvårdsnämnd, VGR

Annons
Annons
Annons
Annons