Annons

Ändrade direktiv från EU grunden till schemaändringarna för medarbetare i Ulricehamn

Skärpta regler kring dygnsvila är bakgrunden till de schemaförändringar som kritiserats av undersköterskor på insändarplats i Ulricehamns Tidning, svarar socialchef Nina Landström.
insändare • Publicerad 21 september 2023
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi är stolta över den service vi inom Ulricehamns kommuns äldreomsorg och funktionsnedsättning levererar till dem vi är till för, skriver Nina Landström i sitt svar.
Vi är stolta över den service vi inom Ulricehamns kommuns äldreomsorg och funktionsnedsättning levererar till dem vi är till för, skriver Nina Landström i sitt svar.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Svar till insändarna Öka grundbemanning inom äldreomsorgen, publicerad i UT den 12 september, samt Jobb varannan helg i äldreomsorgen får fler att lämna yrket, publicerad i UT den 9 september.

Vi är stolta över den service vi inom Ulricehamns kommuns äldreomsorg och funktionsnedsättning levererar till dem vi är till för. Vi är också tacksamma för de medarbetare som valt oss som arbetsgivare. Vi jobbar ständigt för att skapa bra förutsättningar för våra anställda.

Annons

När det gäller sektor välfärd, alltså vår äldreomsorg och funktionsnedsättning, vilar vår bemanning på fyra ben. Dem vi är till för, medarbetare, vår ekonomi samt lagar och regler som i mångt och mycket stiftas av vår riksdag, men också i samarbete med olika fackförbund.

När det gäller lagar och regler är det lite vi kan påverka. Ekonomi är en annan faktor vi har svårt att göra något åt. Dem vi är till för och deras behov måste tillgodoses. Hur och vad vi hjälper dem med, regleras också av lagar och regler. Detta måste vi ha med oss när vi lägger scheman.

”I Ulricehamns kommun har alla medarbetare inom äldreomsorgen erbjudits att vara delaktiga för att hitta bra lösningar på de schemautmaningar vi står inför. Det erbjudandet kvarstår.”

Det som gör att vi nu gör en förändring när det gäller våra medarbetares scheman har att göra med den skärpta regeln om elva timmars dygnsvila. Att vi efter många år kommit längre med att minska delade turer påverkar också schemaläggningen. För att räcka till för dygnets alla timmar, sju dagar i veckan, året om, har de flesta enheter inom äldreomsorgen gått över till att jobba varannan helg. Det är ett fåtal medarbetare kvar som fortfarande jobbar var tredje helg.

Skärpningen av lagen om elva timmars dygnsvila har kommit efter ett direktiv från EU. Vi i Sverige har tidigare varit duktiga på att förhandla och göra undantag från den. Det kan vi inte göra längre. Borttagandet av delade turer arbetas det med, och har kommit efter ett beslut i riksdagen, efter många års påstötning från fackförbunden. Sedan länge har vi i Ulricehamns kommun arbetat för att minska och få bort delade turer.

I Ulricehamns kommun har alla medarbetare inom äldreomsorgen erbjudits att vara delaktiga för att hitta bra lösningar på de schemautmaningar vi står inför. Det erbjudandet kvarstår. De fyra ben bemanningen står på, som beskrivs ovan, ger dock förutsättningarna.

Många av Sveriges kommuner, företag och organisationer brottas med att hitta personal för sin verksamhet. Det är inte unikt för oss. Vi kikar på många olika, framtida lösningar som ska kunna hjälpa oss att fortsätta ge service. Till dess gör vi det allra bästa vi kan för att vara bra arbetsgivare samtidigt som vi har dem vi är till för i fokus.

Nina Landström, socialchef Ulricehamns kommun.
Nina Landström, socialchef Ulricehamns kommun.Foto: Christer Seldevall

Nina Landström, socialchef, Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons